Тигровото око е като Златната рибка - изпълнява желания

Парите го обичат

Котешкото и соколовото око са му „роднини“

Най-големите находища на тигрово око са в Южна Африка. Там обаче им азакон, който забранява изнасянето на камъка в необработен вид

Той е златист като меда, цветът му е кехлибарено топъл, но по повърхността му пробягва живо слънчева ивица светлина. Почти невъзможно е да вземеш в ръка къс тигрово око и да не пожелаеш да го притежаваш. Този вид кварц привлича парите към нас, отблъсква крадците и зложелателите, но най-важните му качества са свързани с духа. Тигровото око ще ни спаси от заблудите, ще ни възвърне гордостта и самоувереността. За него ще говорим този път в поредицата „Тайните на камъните”.

Слънчев лъч преминава през копринената тъмнозлатиста повърхност на любимия камък на бог Шива. Тънката ивица светлина наподобява на зеницата на котка. Тигровото око не е просто красив камък. То е един от най-добрите пазители на дома и семейството. Този камък пропъжда злите енергии, гони крадците и привлича богатството. Но има и много по-ценно качество – помага ни да възвърнем самочувствието и усещането си за лично достойнство в моменти на колебание и слабост. Той ни прави силни.

Тигровото око е вид кварц, наситен с влакнест материал - крокидолит. За него са характерни два оптични ефекта: котешко око и копринен блясък. Обикновено тигровото око е жълтокафяво до тъмнокафяво на цвят, като често се редуват зони с различна наситеност на жълтото или кафявото. Благодарение на тези влакна възниква ефектът котешко око - характерният преливащ се ефект, при който сякаш една светла ивица пробягва през камъка. За да се запази преливането на светлината бижутерите го формят само под формата на кабошони. Най-красивите и скъпи камъни са тези, в които има светли широки преливащи се ленти с минимален брой черни включвания.

Железните хидроксиди придават на тигровото око типичния златисто-кафяв копринен блясък - по него той се отличава от друг минерал с подобен оптичен ефект - котешкото око.

Основните находища на тигрово око са в Южна Африка, Бирма, Западна Австралия, Индия, САЩ (Калифорния), в Централна Азия, в Източен Сибир и в Украйна.

Тигровото око има двама "братовчеди": котешкото око и соколовото око. Котешкото око включва азбестови или епидотни влакна и е светложълто. Соколовото око е тъмносиньо – то е същият агрегат на кварца с крокидолит, с тази разлика че при тигровото око желязото от крокидолита е вече окислено и оттам жълто-кафявия му цвят. В този смисъл тигрово око "се получава" от соколовото око. Често се срещат заедно в слоести плочи с дебелина до 10-15 см. Термичната обработка на тигровото око води до появата на червеникави тонове в цвета му. Такива камъни се наричат "биче око".

Мнозина вярват, че възстановява баланса на енергиите на физическото тяло, откъдето идва и терапевтичният му ефект.

Той помага при:

• високо кръвно налягане, псориазис и астма;

• при лечението на сърдечни заболявания - за това изберете по-червеникави камъни;

• за подобряване на паметта, особено при по-възрастните хора;

• кафеникавото тигрово око укрепва коленете и ставите.

Всички видове тигрово око помагат при хипохондрия, личностни разстройства, свръхемоционалност, тревожност, страх и депресия. Дават кураж и сила за борба с негативните влияния, възстановяват хармонията на ума, тялото и душата.

Преди всичко въздейства върху ума и не толкова върху тялото. Този камък се използва за концентрация. Ако се чувствате силно разсеяни, комбинацията на Тигрово око с цитрин ще увеличи още повече силите му.

Той премахва самозаблудите, предпазва ни от черни магии и уроки, повишава самочувствието и жизнените сили и укрепва волята. Тигровото око ни дава възможност да разберем какво ни причинява стрес и тревожност и как да се отървем от него. В магьосническите практики се използва за избистряне на мисълта. При медитация позволява да си припомним фрагменти от предишни животи, както и да преосмислим минали събития.

Като талисман действа на принципа на златната рибка: изпълнява желания. Разбира се, желанията трябва да са разумни и полезни за обществото и планетата. Идеален помощник е за творчески личности, които търсят признание: артисти, музиканти, дизайнери, архитекти. Помага на бизнесмените да изберат надеждни партньори и да сключват печеливши сделки. Понеже стимулира интелектуалната работа и разсейва залудите, може да се препоръча като талисман за ученици и хора, занимаващи се с интелектуална дейност. Златистият кристал привлича парите към притежателя си. За по-силен ефект го извадете навън по пълнолуние и помолете луната да го благослови, за да може той да ви донесе пари в изобилие.

Тигровото око трябва да се носи по време на голяма промяна в живота, тъй като позволява да преминем през трежкия период с леко сърце. Защитава от лоши хора и агресивни животни. Смята се, че при надвиснала опасност става по-тежък и така предупреждава собственика си.

Според фъншуй ако се постави в западната или северозападната част на къщата, стаята или офиса ще привлече изобилие. По един или няколко камъка тигрово око, поставени на прозореца или пред входната врата ще охраняват дома и обитателите от злини. Тъй като има успокояващ ефект, е полезно да има тигрово око и в детската стая.

 

Програмираме го с медитация

Пречиства се в солена вода

Тигровото око е много ефективен камък за медитация. Той помага да останем концентрирани и да не се разсейваме. Неговите вибрации дават възможност да се поддържа високо ниво на съзнание. Той "заземява", тоест, помага ни да свържем жизнената си енергия със земната. Развива интуицията, укрепва аурата, стимулира издигането на енергията кундалини.

Намерете място в дома си, където има естествена светлина. Оставете светлината да тече през окото на тигъра върху вас. Медитирайки, изчистете ума си, успокойте емоциите си, освободете се от стреса. Пожелайте да видите ясно какъв е проблемът ви и в какви заблуди сте изпаднали. Помолете се да вземете правилното решение. Повтаряйте си: „Аз съм обичан, вселената ме подкрепя, аз имам корени, аз съм уравновесен, радостен, смел и силен. Всяко усещане, различно от това, е илюзия.” По време на медитация може също така да заредите камъка си. Опитайте се да „програмирате" полускъпоценният камък като му споделите вашите стремежи и цели.

Тигровото око активира следните чакри: на слънчевият сплит (Манипура), сакралната чакра (Свадхисана), коренова чакра (Муладхара). Въздействието върху тези три ниско разположени чакри води до синхронизирането на физическата и психическата функция у човека.

За духовно напредналите хора се препоръчва камъкът им да е с издълбан личен символ.

Тигровото око се пречиства на всеки три месеца. Това може да стане като се накиснте за половин час в солена вода, след което се измива с дестилирана вода. Следващата процедура е зареждане на камъка на слънчева светлина в продължение на 30 минути.

Камъкът трябва да се пречиства и преди да бъде пренесен на ново място. При увреждане защитните му свойства намаляват, затова трябва да се пази от счупване или надраскване. Въпреки че като кварц твърдостта му е голяма, влакнестата му структура го прави по-чуплив от другите кварцове.

ИНТЕРГЕОРЕСУРС - ТЪРГОВИЯ СЪС СКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ И МИНЕРАЛИ

София, ул. Козяк 17, бл.4 партер; www.intergeoresource.com; е-мейл: intergeoresource @gmail.com

тел: 02 980 58 70; мобилен: 0887 196 193; фaкс: 02 980 54 83

  • Скъпоценни, полускъпоценни и декоративни камъни и изделия от тях
  • Експертни оценки и идентификация на скъпоценни камъни
  • Консултантска дейност в областта на геология, геофизика и минно дело

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл