Тиквата ни пречиства и зарежда с настроение в мрачните дни

Има научни данни, че е полезна дори за профилактика срещу рака

От хилядолетия хората я ползвали като лечебно средство

Специално за “Труд” д-р Людмила Емилова продължава своята поредица на дълголетието. Тя е лекар с три специалности - вътрешни болести, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. След като изпитва системата за лечение с плодове, чай и мед върху себе си и успява да се спаси от много тежки болести, решава, че ще се довери на природосъобразната медицина. Насърчава я създателката на метода Лидия Ковачева. През 1993 г. д-р Емилова открива медицинския си център за безлекарствено лечение, през който са преминали над 45 000 пациенти от цял свят. Мнозина са се спасили от шаблонно дефинираните от официалната медицина като нелечими заболявания и като бонус са стопили килограми, при това с траен ефект. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.

Много хора свързват тиквата с пристигналия и в нашите географски ширини празник Хелоуин или единствено с есенния сезон. Всъщност тя се числи към групата плодови зеленчуци от семейство Тиквови (Cucurbitaceae). И много месеци може да ни зарежда със здраве и енергия. В цял свят се създават и отглеждат различни сортове с неизброими вкусови и хранителни качества. Популярни са и различни изкушения, приготвени от тиква - хляб, пай, супи, ястия, десерти и дори бира.

За произхода на тиквата има най различни мнения. Някои сочат за нейна родина Америка, а други - Китай, където тя била култивирана за консумация от императорския двор. Има данни, че от хилядолетия хората са ползвали тиквата като лечебно средство при различни случаи. Тя е добила слава на една от най-полезните биозащити срещу високо кръвно и повишени нива на „лошия“ холестерол, бъбречни болести, стомашни неразположения, проблеми с кожата и зрението.

В тиквата се откриват високи нива на група пигменти – каротеноиди, като най-важният от тях, наречен бета-каротин, може да се преобразува /служи като провитамин/ във витамин А /ретинол/ в тялото на човека. Дефицитът на витамин А води до сериозни зрителни нарушения. 10 мкг бета-каротин, доставен от зеленчуци и плодове, се трансформира в 1 до 10 мкг витамин A. Точните количества, разбира се, варират при отделния човек, в зависимост от възрастта и здравословното му състояние. Витамин А е ценен не само за очите, но и за кожата и репродуктивната система. Много важно е тук да отбележим, че ако го приемаме под формата на ретинил палмитат или ретинол като хранителна добавка или включен в комплекс витамини, има риск от предозирането му. Това може да доведе до ракови заболявания или увреждане на черния дроб.

Като съвършена система организмът ни никога няма да ни подведе с предозиране. За това е добре да си набавим витамина по здравословен начин- чрез прием на храни, богати на провитамин А /бета-каротин/. Той не е токсичен за тялото и ако системно приемаме високи количества от тези храни, най-много може да получим леко жълтеникавооранжев тен. Това състояние не е опасно за здравето, а даже често е и търсен ефект. Именно затова на пазара има изобилие на слънцезащитни средства, обогатени с каротеноиди.

За да се повиши абсорбцията на бета-каротин в тънкото черво, добавете слънчогледови семки, авокадо или друг източник на мазнини към тиквата, защото така се подобрява абсорбцията на мастноразтворимите пигменти, какъвто е бета каротинът.

В тиквата се съдържат значително количество медни, железни соли и фосфор, които спомагат за оптимална функция на кръвотворните органи, употребата на тиква се препоръчва като профилактика на малокръвието и атеросклерозата.

Тиквата е полезна и при заболявания на черния дроб. За това аз препоръчвам на пациенти с уголемен и силно омазнен черен дроб /стеатоза/ всеки ден да приемат фреш от сурова тиква, комбиниран с морков или кисела ябълка. Освен това тиквата отлично регулира храносмилането и благодарение на голямото си съдържание на пектин способства за извеждането на “лошия“ холестерол от организма.

Оранжевият зеленчук продължава да е обект на проучвания от диетолози и нутриционисти и поради ниското си калорийно съдържание. 100г сурова  тиква има около 28 - 30 ккал, 1,16 г растителни белтъчини, 12 г въглехидрати, 3г фибри, 100% от дневната нужда от витамин А, 20 % от дневната потребност от витамин С и 10 % витамин Е. Източник е още на калий, манган, цинк, магнезий, витамини от групата В. Подходяща е за хранене с цел намаляване на теглото, тъй като гликемичният й товар е нисък- 5, както при кафявата леща, боба и граха.

Естествен природен антиоксидант е, който не само ни пази ежедневно срещу здравословни неразположения, но дава тонус и жизненост. Има благотворен ефект дори и при емоционално пренатоварване заради успокояващото действие върху нервната система.

Интересен, откриващ се по-рядко в плодовете и зеленчуците витамин, наличен в тиквата, е витамин К с роля в процесите на кръвосъсирване и предпазващ от някои онкологични заболявания. Тази съставка потвърждава правилото, че в суровите плодове и зеленчуци се крият неизброимо количество все още неоткрити или ненапълно проучени здравословни вълшебства.

Според статия на д-р Адам Фелман, публикувана през септември т. г. в авторитетното американското издание Medical News Today, тиквата е много активен антиоксидант, чиято редовна консумация спомага по естествен начин в борбата с раковите клетки. Той посочва и други заболявания, срещу които медицината не е толкова ефективна, както природата-сърдечни смущения, диабет, особено тип 2, заболявания на простатата и др.

При болести на бъбреците и пикочния мехур в народната медицина се приготвя лекарство от тиквени семки и конопено семе. Рецептата е много лесна - стриват се по една чаша от двата вида семена, смесват се и към тях постепенно се доливат 3 чаени чаши гореща вода. Получената смес се прецежда добре и се получава течност с консистенция на мляко. Пие се през деня, подсладена с мед. При безсъние се препоръчва да се пие тиквен фреш вечер, или пък отвара от тиква с мед.

Триптофанът в оранжевия зеленчук - аминокиселина, подпомагаща образуването на серотонин, е много важен за доброто ни настроение. Тиквата ще ни зареди и с него.

 

Суров тиквен пай

46-2Продукти:

150 г обелена тиква,

100 г моркови,

1 суп. л. сусамов тахан,

1 суп. л. кленов сироп или меласа,

20 г натурален био шоколад,

Органични (задължително) портокалови корички

Приготовление:

Тиквата и морковите се настъргват на ситно. Добавят се сусамовият тахан, подсладителят и портокаловите корички. Разбърква се много добре. Изсипва се в кухненски ринг и се оформя. Разтапя се шоколадът и паят се наръсва с капчици от него.

Рецептата е на Веселин Станков, сътрудник-консултант в медицинския център на д-р Емилова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл