Тилърсън: Вашингтон ще поддържа "мирен натиск" върху Пхенян

Новият държавен секретар на САЩ Рекс Тилърсън. Снимка АФП

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън заяви, че изстрелването на три балистични ракети от Северна Корея е провокация, но добави, че Вашингтон ще продължи да се стреми към мирно решаване на проблема, предаде Ройтерс.

"За нас това е провокация срещу САЩ и съюзниците ни. Ще продължим кампанията си на мирен натиск, работейки със съюзници, работейки и с Китай, за да видим дали можем да доведем режима в Пхенян на масата за преговори", каза Тилърсън в интервю по телевизия Фокс нюз.

В същото интервю той засегна и темите за Афганистан и борбата с тероризма.

За Афганистан той каза, че САЩ ще останат там, докато талибаните не започнат преговори с Кабул, предаде ТАСС. Той заяви, че президентът Доналд Тръмп е предоставил на министъра на отбраната Джеймс Матис широки правомощия за определяне на числеността на американските войски в Афганистан и за разширяване на пълномощията на командването там, за да взема то самостоятелни решения.

Тилърсън добави, че ще има съществено изменение на американската стратегия в Афганистан и целта е да се изпрати на талибаните ясен сигнал, че САЩ ще продължават да воюват заедно с правителствените сили и силите за сигурност на Афганистан.

Необходимо е талибаните да започнат взаимодействие с афганистанските власти в процеса на примирие и създаване на ефективно ръководство на страната в бъдеще, допълни той.

Тилърсън потвърди, че САЩ престават да си поставят краен срок и ограничения в числеността на войските си в Афганистан, а ще действат в зависимост от конкретните обстоятелства.

За борбата с тероризма Тилърсън заяви, че по този въпрос в Белия дом няма разногласия, предаде ТАСС.

"Целта е да се направи така, че терористите да не могат да осъществяват нападенията си и по този въпрос не виждам никакво разделение", каза Тилърсън.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка