Тилърсън и Лавров на доклад при Путин

Владимир Путин прие в Кремъл министъра на външните работи Сергей Лавров и държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън след края на срещата между двамата. Това съобщи говорителят на руския президент Дмитрий Песков. Двамата министри обсъдиха Сирия, Украйна, Северна Корея, както и въпросите за междудържавните отношения.

След срещата представителят на Вашингтон се върна в хотела, в който е настанен, отказвайки комуникация с журналистите на място. Впоследствие обаче се разбра, че той и колегата му са поканени от Путин. До последно не беше ясно дали президентът ще разговаря с госта или среща с него ще има само Лавров.

"Президентът на Русия приема в Кремъл държавният секретар на САЩ Тилърсън и министърът на външните работи Лавров", каза говорителят, който обаче не уточни за какво ще си говорят държавният глава и дипломатите. По-рано Песков загатна, че Владимир Путин може да приеме двамата министри, ако те "сметнат за целесъобразно да докладват за хода на своите преговори".

Във встъпителните си изказвания преди разговорите между двете делегации Сергей Лавров и Рекс Тилърсън декларираха желание за търсене на възможности за сътрудничество въпреки растящото напрежение между Москва и Вашингтон заради химическите оръжия в Сирия и американските ракетни удари там.

Лавров заяви, че не бива да се допуска рецидив на такива действия. И поиска от Тилърсън да изговори реалните американски намерения в Сирия и увери, че Русия продължава да е за конструктивен и равноправен диалог.

"Това е наша последователна линия, която се формира изключително в руслото на международното право, а не под въздействието на моментната конюнктура и неправилния избор - или сте с нас, или сте против нас", заяви руският дипломат.

Тилърсън от своя страна изрази интерес към "по-добро разбиране" на различията с Москва, за да се потърси начин за преодоляването им. "Очаквам много открита, пряма и искрена размяна на мнения, за да можем възможно най-добре да определим американско-руските отношения занапред", каза той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа