Тилърсън: САЩ призовава АСЕАН да понижи нивото на дипломатически отношения с КНДР

Новият държавен секретар на САЩ Рекс Тилърсън. Снимка АФП

САЩ призовават страните от Югоизточна Азия да възприемат подхода на Вашингтон в третирането на Северна Корея като заплаха и да стоят зад принципни позиции като този за свободата на корабоплаването в Южнокитайско море, предава радио Voice of America.

При първата си среща с всички държави членки на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) в четвъртък американският държавният секретар Рекс Тилърсън призова организацията да възприеме единна позиция против севернокорейската ядрена и ракетна програма.

„Съвсем конкретно САЩ призовава държавите, включително партньорите от АСЕАН да положат усилия за пресичането на приходите, с които Северна Корея се ползва в региона и да обмислят понижаване на нивото на дипломатически отношения с нея“, съобщи в телефонен брифинг в четвъртък помощникът на държавния секретар Патрик Мърфи.

„Важно е Северна Корея да не извлича ползи от дипломатическите канали за целите на нейните ядрени и ракетни амбиции“, добави Мърфи.

Всички държави членки на АСЕАН поддържат дипломатически отношения със Северна Корея. Осем от тях имат на територията си севернокорейски посолства, а пет поддържат представителства в Пхенян.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия