ТИР торпилира автобус край Монтана, момиче загина, 8 са ранени (ОБЗОР, СНИМКИ)

Бременна пострада в катастрофата, лекари извадиха бебето с операция

Турски ТИР, летящ с висока скорост по пътя  Е–79 Монтана–Белоградчик, помете в сряда вечерта и хвърли в дере автобус с около 20 пътници. Момиче на 21 години загина в тежката катастрофа, а осем други са ранени. Трима от тях са в тежко състояние. Сред пострадалите е и бременна в осмия месец жена, на която се наложи лекарите с операция да извадят бебето.

Жестокият сблъсък стана към 19.30 часа край монтанското село Смоляновци. Автобусът на фирмата „Монтана АТ” с водач Красимир И. пътувал от София към Белоградчик, когато в местността „Коритарска бара” на около 30 км от Монтана е бил ударен при разминаване от тежкотоварния камион. Турската машина блъснала с ремаркето си рейса и го изхвърлила от пътя. Автобусът, помел мантинелите на мост, и от 2 метра височина паднал в дере и се преобърнал.

21-годишната Иванина Бисерова излетяла през счупен прозорец и загинала на място. Момичето е била студентка във филиала на Великотърновския университет във Враца и се прибирала при близките си в Белоградчик. Тя е единствено дете в семейството, разказаха осведомени.

Част от по-леко ранените пътници успели сами да се измъкнат от разбитата машина, но други останали затиснати сред купищата желязо. Девет екипа пожарникари и спасители и пет линейки пристигнали на мястото на катострофата и започнали да помагат на пострадалите.

12 мъже и жени са били транспортирани и прегледани в областната болница „Д-р Стамен Илиев” в Монтана. Осем от тях са оставени на лечение с травми и счупвания на крайници и кости. Трима от ранените са в тежко състояние с черепно-мозъчни травми, заяви шефът на хирургичното отделение д-р Красимир Каменов.

Една от пострадалите жени – 35-годишната Таня К. от село Ружинци, е била бременна в осмия месец. За да спасят майката и бебето, лекарите направили операция. Новороденото момченце е в много добро състояние, отначало е било на апаратно дишане, но вече диша само, каза шефката на „Неонатологично отделение” д-р Антоанета Блажева. Майката е стабилна, извършено й е кръвопреливане.

„Бебето вече си има и име, казва се Цветелин!”, споделиха медиците. До полунощ движението  по път Е-79 в района на село Смоляновци бе затворено. Спасители разчистваха района на катастрофата, а служители на МВР извършваха оглед на мястото. Шофьорът на турския ТИР – 36 годишният Серкан Чакър, е проверен за алкохол, пробата му е отрицателна. Тежката машина обаче е летяла със 100 км в час при ограничение от 60 км, заявиха полицаи. Шофьорът е задържан за 24 часа.

„Нямам думи! По тоя път е страшно! Тировете, най-вече турските, летят като торпили, не падат под 90-100 км в час, а има остри завои особено между селата Смоляновци и Винище. Тук вече станаха много катастрофи, има и жертви. Край пътя се белеят паметници като в гробище. Но никой не му пука! Продължават да летят!”, сподели кметът на Смоляновци Пламен Лилчов.  

„Нещо трябва да се направи по този път – дали патрулки постоянно да дежурят в този участък и да наказват жестоко нарушителите, или, най-добре, движението на тировете да бъде изместено по друг път, където да не застрашават останалите автомобили, както и селата, през които минават като урагани!”, коментират местни жители след поредната трагедия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България