Тихомир Димитров, астроном: Догодина ще разберем има ли живот на някоя от 7-те новооткрити планети

През последните 15-20 години НАСА откри хиляди екзопланети – около 4000, от които изключително малък брой се намират в т.нар. „зона на обитаемост“, ала никога досега цели седем планети, които се въртят около друга звезда. Това коментира астрономът Тихомир Димитров по телевизия Би Ай Ти след като вчера от американската космическа агенция обявиха откриването на планетарната система около Звездата Trappist-1, която се намира на 40 светлинни години от Земята.

Астрономът напомни, че освен да е на правилното разстояние от звездата, за да не е нито прекалено топла, нито прекалено студена, една такава планета трябва да е и с правилните размери, за да има възможност на нея да се зароди живот. Колкото по-голяма и масивна е една планета, толкова по-голяма гравитация има на нея, обясни той.

По думите му най-рано другата година предстои да се разбере дали има живот на някоя от седемте новооткрити планети, които са с близки до Земята размери.

През 2018 г. ще бъде изстрелян и новия телескоп „Джемс Уеб“, който ще е много по-голям и модерен от досегашните. Той ще може да види атмосферите на екзопланетите и ако открие вода, кислород и метан, то това би било знак за възможен живот на тях.

Димитров отбеляза още, че от човешка гледна точка 39 светлинни години са невероятно дълго разстояние и със сегашните ни възможности бихме достигнали Трапист 1 след цели 150 хил. години. Има и амбициозни планове за космически кораб след няколко десетилетия, с който това пътешествие би отнело едва 200 години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука