Тодоровденска кушия разтърси ливадите под връх Ком

Зам.кметът на Берковица Радослав Найденов награди победителите в тазгодишната конска кушия

С традиционна конска кушия Берковица отпразнува Тодоровден. Надбягването са проведе в местността Чепраза край село Ягодово.

В надпреварата на четирикраките бегачи и ездачите им първи се класира конят Белвър Блей с жокей Стилиян Михайлов и собственик Ивайло Кръстев. Второто място зае жребецът Самурай с ездач Альоша Здравков и собственик Илиян Костодинов. А трета стана кобила Немона с ездач и собственик Цветомир Стоянов. Победителя бе награден от община Берковица с 200 лева и медал, а класиралите се след него получиха по 150 лева и 100 лева.

Наградите връчи зам. кметът на община Берковица Радослав Найденов. Всички участници получиха поощрителни награди от 10 лева. Тодоровден е празник на коневъдството и на конния спорт,но и вековна традиция, в която от древността са заложени любовта на българите към конете като символ на бързина, сила и свобода. Затова всяка година в Северозапада, дори и в малки села се провеждат кушии, които събират местни жители, гости и любители на красивите вихроноги от близо и далеч.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България