Тодор Ташев, старши директор „Мрежа и услуги” в А1: А1 ще бъде пионер в развитието на 5G технологията

Тодор Ташев е част от екипа на А1 вече повече от 15 години, където започва работа като инженер инсталации. През годините преминава последователно през няколко ръководни позиции, свързани с развитие и поддръжка на мрежата. През февруари 2011 година поема поста директор „Мрежа за достъп и пренос”, а от октомври 2016 година е старши директор „Мрежа и услуги“ и член на Лидерския екип на А1. Разговаряме с него за бъдещата 5технология, за предизвикателствата пред нейното съществуване, за ползите, които ще ни донесе и за това, кога може, да очакваме в България.

- Как се развива мобилната мрежа на А1 и какъв е трафикът към днешна дата? Какви ще са 5G мрежите?

- Мрежата на А1 се развива с много бързи темпове през последните години. Всеки месец тя генерира 6000 терабайта мобилен трафик и 1.5 милиарда изговорени минути. Разполагаме с над 3 000 базови станции, покриващи над 99% от населението на страната, като 97% от хората у нас се покриват и от 4G мрежата ни. От 2016 г. до момента регистрираме над 140% ръст на 4G смартфоните в своята мрежа, над 800 000 активни 4G потребители, както и ръст от 260% на трафика на данни, като 70% от него се осъществяват в 4G. Нашата 4G мрежа покрива всички населени места с над 1 000 жители при максимална скорост на сваляне до 112 Mbps.

От края на 2017 година първи в България започнахме внедряването и на 4.5G , което осигурява скорост на връзката с 30% по-висока спрямо досега. Технологията, която позволява това, се нарича „обединяване на честоти” (Carrier Aggregation) и генерира многократно по-бърз интернет в зависимост от използвания честотен спектър. Към момента всяко населено място с над 3000 жители ползва 4.5G от А1 при максимална скорост до 150 Mbps.

Друго основно направление, което развиваме понастоящем са Narrowband IoT услугите ни. Тази технология предоставя доста предимства, като ни позволява свързване на много устройства, при ниска консумация на енергия, двупосочна връзка и голямо покритие. Вече сме покрили над 40% от населението у нас, като този процент постоянно нараства. По-големите населени места като София, Пловдив, Бургас, Стара Загора, Враца, Монтана, Габрово и други са покрити почти изцяло от тази технология. На практика имаме реализирани няколко проекта за отчитане на водомери, паркиране, сметопочистване и улично осветление в тези градове, като обхвата на дейностите също продължава да се разраства.

Мрежите от пето поколение, обаче, ще са съвсем различни от досегашните, които обслужваха всички типове приложения и потребители. 5G позволява на практика да се създадат различни мрежи за отделните индустрии, всяка със свои различни изисквания, така че да се гарантира качеството на съответните услуги.

- Какво всъщност е 5G и кога ще бъде факт?

- Процесът по стандартизация на 5G тече с пълна сила и вече има няколко предварителни пуснати версии, като настоящата актуална такава е Rel-15. Разбира се ние от А1 сме много близо до този процес бидейки част от А1 Group, която от своя страна, е член на алианса NGMN (Next Generation Mobile Networks), в който участват най-големите мобилни оператори в света. NGMN определя стандартите за мобилните мрежи от следващо поколение и A1 Group играе водеща роля при стандартизацията на бъдещата 5G технология. Очакванията са в средата на годината да излезе версията с доста подобрения, а именно Rel-16, която да бъде и основния стандарт за тази технология. При все това 5G ще продължи да се развива и в бъдеще, за да отговори адекватно на изискванията на клиентите и индустриите.

Ще ви споделя, че буквално преди броени дни А1 Австрия получи лиценз за честоти за изграждане на 5G мрежа. По време на търг за разпределение на радиочестотния спектър от 3,5 GHz в Австрия, компанията ни спечели лиценз за използване намежду 100 и 140 MHz от него, на стойност от 64,3 млн. евро. Проведеният търг разпределя общо 39 блока от по 10 MHz в честотната лента от 3.5 GHz, като вследствие на спечелването му A1 Group прави поредната стъпка към по-бързото въвеждане на новата технология. Австрия е една от първите страни в Европа, в която се предоставят честоти за въвеждането на 5G. Надявам се и България скоро да се нареди сред тях.

- Ако приемем, че стандартът ще бъде факт през тази година, кога се очаква да имаме реално внедряване?

- Очакваме реалният старт на 5G мрежата да бъде през 2020 г. Вярваме, че възможностите на компанията на световно ниво биха ни позволили да бъдем първият телеком у нас, който ще внедри новата технология. Аз лично вярвам, че ще се случи много скоро, защото има интерес и от страна на институциите. На ниво ЕС също има разбиране, че до 2020 г. във всяка страна членка ще съществува по един град с 5G. Очаквам, че през 2020 г. ще я има и в България. В момента имаме 4,5G мрежа, достигаща до най-голяма част от населението на страната, имаме и множество стартирали проекти свързани с „Интернет на нещата“. Всички тези подобрения, които направихме и ще продължим да правим в нашата мрежа, ще позволят бърз преход към 5G, за който ние ще имаме готовност отново да бъдем пионери.

- Какво ще ни донесе 5G? Ще има ли реални ползи от съществуването на 5G мрежи?

- Безспорно – ние от А1 първи демонстрирахме тези възможности още преди година с няколко интересни експеримента, които проведохме в София. Най-общо казано показахме скоростите, които ще се развиват в 5G и ултраниската латентност. Ползите на чисто потребителско ниво не са малко, но тези в глобален план са действително важните. Представете си ситуация, в която един кардиохирург ще може да извършва операция от хиляди километри разстояние. Или пък възможността да има милиони автономни автомобили, които да превозват пътници безпроблемно дори в най-натоварения трафик. Времето за обмен на информация между автономни автомобили или роботи например ще бъде около милисекунда и така постепенно те ще станат неразделна част от живота ни. Това са само два примера и съгласете се, те надминават в пъти очакванията на обикновените потребители смартфоните им да работят по-бързо. В световен мащаб очакванията са подобни, че първите по-сериозни потребители на 5G услугите, ще бъдат отделни индустрии и бизнес сегменти. Като такива можем да посочим здравеопазване, логистика, автомобилостроене, информационни технологии и много други. Постепенно ще преминем от умни устройства и домове към умни градове, и услугата ще стане масова и за индивидуални клиенти. Ние сме тръгнали вече по този път предоставяйки услуги чрез Narrowband IoT технологията и позволявайки на машини да си говорят помежду си без човешка намеса. Понастоящем фокуса ни е освен да разширяваме портфолиото си от услуги, които предлагаме посредством тази технология, да правим така, че нещата които се случват да стават по-ефективни и автоматизирани. В бъдеще пък това ще ни е от огромна полза и ще бъде трамплин за по-бързото внедряване на 5G.

- Какво е необходимо за изграждането и поддържането на 5G мрежа? Как стоят нещата конкретно с А1?

- Хардуерно мрежата ни е подготвена за преминаване към 5G. Важно условие за успешното й внедряване, обаче, е наличието на необходимите устройства и честоти. Това означава придобиване на нови честоти в диапазоните 700 и 3,5 GHz, и използване на нови технологии като многоканалнo приемане и предаване (MIMO). Необходимо е също така да се оптимизират сегашните „пред-стандартни“ терминални устройства до нормалните за потребителите размери, енергопотребление и не на последно място функционалности. Трябва да има 5G устройства с достатъчно компактни размери за удобна употреба.

Надяваме се съвсем скоро да се намери начин за освобождаване на честотите в необходимия обхват. Това ще бъде решаващо за развитието и реалното функциониране на тази технология.

Другият основен фактор пред разпространението на новата мрежа е и финансовата инвестиция, която няма да е никак малка, предвид изискванията на технологията и необходимостта от по-наситено покритие с базови станции от досегашното заради по-високите скорости и честотни зависимости. Това означава, че ще е необходимо добавянето на нови сайтове в мрежата ни. В тази връзка очакваме и преразглеждане на нормативната уредба, за да може наистина процесът по внедряване на най-съвременните технологии и услуги, каквото е именно 5G, да се случва своевременно и в паралел с този на световните пазари, позволявайки ни по този начин възможно най-скоро да предоставим тези възможности и на българските клиенти.

- В какви размери са планираните инвестиции около внедряването на новата мрежа?

- От пускането на 4G мрежата ни до момента сме инвестирали близо 200 млн. лева в подобряването й. Понастоящем инвестираме доста средства и покрай разрастването на покритието и услугите за „Интернет на нещата“. В бъдеще смятаме да вървим поне със същите темпове, а когато дойде времето за 5G, ще има нужда от една доста по-голяма инвестиция. В момента водим преговори с доставчиците на оборудване и текат обществени консултации с регулатора за потенциалните цени на хардуера, софтуера, лицензиите и честотния спектър, така че все още не можем да дадем конкретна стойност на необходимата инвестиция, но се очаква тя да бъде наистина сериозна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини