Тодор Христов от Исландия: Никой няма да работи в деня на мача с Аржентина

Тодор Христов е бивш футболист на „Левски“, „Берое“ и „Локомотив“ (София). Вече три години живее в Исландия, където за местния „Вопнафьордур“, а успоредно с това кара и треньорски курсове. Полузащитникът коментира пред „Труд“ настроението в скандинавската страна преди дебюта на световни финали.

- Какви са очакванията в страната преди дебютното участие на Исландия на Мондиал? Има ли еуфория?

- Еуфорията е огромна. Хората страшно много говорят за това и очакват с нетърпение световното първенство. Страхотно е да съм свидетел на такова нещо. Имам приятели, с които коментирам започналото вече събитие и виждам радостта в очите им. Сред тези приятели има такива, които минута след жребия започнаха да плануват пътуване до Русия, за да станат свидетели на предстоящите мачове на отбора. Други си купиха нови огромни телевизори. Исландия по начало е страна, в която събота и неделя са традиционно почивни дни. А предвид факта, че първият мач на отбора срещу Аржентина е в събота, аз лично не познавам човек, които ще работи в деня на срещата.

- Преди две години ти даде смела прогноза, че скандинавците ще излязат от групата на Евро 16. По-късно те дори отстраниха Англия, за да се превърнат в приятната изненада на турнира. Каква е прогнозата ти за това лято?

3502

- Да, така беше, за което много се радвам. Бих казал, че сега ситуацията е различна. Различен е и начинът, по който футболният свят гледа на Исландия. Тази година, с риск да си навлека гнева на много исландци, ще бъда честен и прогнозата ми е, че няма да успеят да преминат тежката група, в която попаднаха. По мое мнение Аржентина и Хърватия ще продължат, за сметка на Нигерия и Исландия.

- Къде се крие силата на Исландия?

- В контра-атаката. Исландия е отбор, който не разполага с феноменални играчи от световна класа, каквито са Роналдо, Меси и Неймар. Силата им е във всеотдайността,

тактическата дисциплина и търпението да се възползват от своя шанс, когато им се открие такъв.

- В България играе националът Холмар Ейолфсон. Можем ли да очакваме той да започне като титуляр в Русия?

- Знам доста за него. Представя се добре в България и е добър футболист, но моята прогноза е, че той няма да бъде сред титулярите. Ще се радвам да го видя в титулярния състав, би било интересно. Това също така би било добра реклама за „Левски“ и българският футбол.

- Още в първия мач Исландия ще се изправи срещу Лионел Меси. Имат ли сили „викингите“ да го спрат?

Когато играеш срещу Меси, огромна част от вниманието е насочено върху него и начина, по които той да бъде спрян. Имайки предвид тактическата постройка на исландците, мисля че имат сили да го спрат с добро взаимодействие и подсигуряване. Отдавайки цялото внимание на него, това може да даде възможност на някои от другите страхотни футболисти, с които Аржентина разполага. Това е нещо, на което често ставаме свидетели в световния футбол.

- Кой е твоят фаворит за триумф на мондиала?

- Франция. Отбор, който разполага със страхотни индивидуалности в перфектната футболна възраст, както и добър треньор. Тази комбинация предразполага за нещо добро. Надявам се Франция успее да намери правилната рецепта за успех.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят