Тодор Чобанов: Няма недостиг на места в детските градини, проблемът е в яслените групи

Nовите критерии за прием в столичните детски градини ще влязат в сила едва от следващата година. Това заяви Тодор Чобанов, заместник кмет на Столична община по културата, образованието и превенцията на зависимостите по Канал 3.

"Уседналост се въвежда не от тази кампания - от март, а от догодина. За момента по редица обстоятелства не е възможно да се въведе това нещо, за догодина работим с Министерството на образованието по един нов софтуер, но докато той не се разработи и тества, ще се ангажираме с частични промени. Идеята всички видове кандидатствания за всички видове учебни заведения - от яслите до училище, да стават на един сайт, на един софтуер, по един начин, така че да облекчим родителите в усилията им да изберат най-доброто за децата. Но това изисква много сериозна подготовка, тестване на софтуера", обясни Тодор Чобанов.

По думите му "този софтуер има своите рискове, искаме той да се тества много сериозно в няколко фази. В момента сме на етап Министерство на образованието изработва софтуера, тече, доколкото знам, обществена поръчка, после, когато той бъде готов, ще започнем един дълъг тестов период да видим как ще работи, и едва тогава той ще бъде въведен. Далечната цел е всичко да е на един сайт, с един акаунт детето да се придвижва във всички етапи на предучилищното и училищното образование", изтъкна Чобанов.

Той посочи, че в момента няма недостиг на места в общинските детски градини. "Кампанията вече е на прага да започне, предстои едно първо генерално класиране, което вероятно ще позволи по-голямата част от децата за градините да бъдат класирани веднага. За градинската възраст нещата са сравнително добре, това се дължи на факта, че през последните десетина години бяха построени 92 нови обекта, тази година ще се работи по още 15 обекта", каза Тодор Чобанов.

"Големият ни проблем е в яслената възраст, той се задълбочава поради все още слабо подкрепеното майчинство в третата година, защото всеки родител, това е нормално желание на родителите, би желал да отглежда детето си в тази възраст. Но поради натиска на работодателите, на икономическата ситуация, вече яслената услуга е търсена от всички - някога не е било така. Искам да бъдем съвсем коректни - не ние решаваме колко деца ще има в група, това решение е изцяло в ръцете на държавата и по специално на двама министри: на образованието и на здравеопазването", припомни Тодор Чобанов.

По въпроса на Ларгото, което миналата есен вече премина в управление към Столична община, Тодор Чобанов посочи, че обектът е изключително важен и ценен за столичната туристическа индустрия. "През късната есен на миналата година най-накрая след сложна дългогодишна процедура Ларгото бе прехвърлен за управление към Столична община, обект, който е много важен за града. Намесването на политиката в такъв тип обекти бих казал, че е контрапродуктивно. Нека институциите, които отговарят за контрола да си свършат работата", изказа се той по скандала "Ало, Банов съм".

Заместник-кметът засегна и състоянието на Централна баня, за която някои групи настояват да заработи като балнеоложки и спа център. "Много се спекулира с тази тема - тя не работи като баня от 1986 г. През 1998 г. е правен национален конкурс, проектът на сериозен авторитетен колектив предвижда адаптацията на тази сграда за музей, което е практиката навсякъде по света, не само в България.

Общината много сериозно е обследвала възможността поне частично да се запазят тези балнеоложки функции, направена е концесионна процедура в един дълъг период. Но за да се ползва нормално е нужен 25 л/сек. дебит, ние а имаме около 12 л/сек, като сме длъжни да осигурим и 4 л/сек за чешмите, за да могат хората да ползват собствения ресурс - безплатната минерална вода, която също е собственост на същите тези хора, гражданите на София. Не е малък въпросът и с първоначалната инвестиция - 7-8 милиона лева са необходими", изброи Тодор Чобанов.

Според него става дума "за опасен предизборен популизъм, става дума за заиграване на определени политически среди, които си търсят теми и не им прави чест", отбеляза той. "Ние сме длъжни да гарантираме на софиянци безплатен достъп до минерална вода, този ценен ресурс за лечение и самолечение, и същевременно да спасим една знакова старина. Музеят се радва на огромен успех, той има 70 000 и повече посетители на година, това е важното, символното значение", каза Чобанов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България