Тодор Чобанов: Половината документи за прием в детските градини ще се събират по служебен път

Снимка: БНТ

Големият брой чакащи се отнася за яслените групи, каза зам.-кметът на София

Изменение в наредбата за прием в детските градини и яслите предвижда Столичната община. Вчера стана ясно, че през 2019 г. се предвижда се да се разкрият нови 1050 места в детските заведения.

"Големият брой чакащи се отнася за яслените услуги, които в последните години се търсят от на практика всички родители, тъй като икономическата ситуация е такава, че работодателите желаят родителите незабавно да се връщат на работа", коментира зам.-кметът Тодор Чобанов по БНТ.

Ние правим всичко възможно всички желаещи да ползват яслената услуга, да запишат своите деца. През тази година ще работим на 15 обекта, 7 от които са започнати, каза още Чобанов.

Както всяка година, в диалог с всички професионални и граждански организации, ще се оптимизират правилата за прием в детските градини и ясли. Общественото обсъждане все още не е приключило, но има голяма активност от гражданите, допълни заместник - кметът по култура.

Тодор Чобанов разясни основните промени в критериите за прием: "Основните промени са редукция на броя на децата с хронични заболявания от 5 на 3 и намаляване на броя на местата на деца със СОП от 3 на 2. Това са решения, които са взети консенсусно в диалог с много широк кръг заинтересовани страни. Ще се увеличи тежестта на критериите за работещи родители, което е важно".

"Почти сигурно ще вървим на някакъв вид уседналост в случаите, когато се кандидатства с настоящ, а не с постоянен адрес. Има и други промени. За гражданите е най-важно да знаят, че половината от документите ще се удостоверяват не чрез родителите, които да ги събират, а по служебен път", каза още зам.-кметът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България