"Тойота" пуска "говорещи" автомобили през 2021 година

Японският автомобилостроител Тойота (Toyota Motor Corp) ще започне да оборудва в САЩ през 2021 година автомобилите си с безжична технология за комуникация на къси разстояния, което ще позволи на колите да си "говорят" с цел да бъдат предотвратени хиляди катастрофи годишно, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Компанията уточни снощи, че повечето от американските й модели би трябвало да имат тази технология до средата на следващото десетилетие.

Сигналите от автомобил до автомобил могат да предупреждават за рязко спиране или за кола насреща.

Министерството на транспорта на САЩ трябва да реши дали да приеме предложението да се изисква всички бъдещи автомобили да разполагат с тази модерна технология.

Вицепрезидентът на Тойота, отговарящ за продуктовото планиране, Андрю Кутзи отбеляза, че автомобилите ще използват определени за целта радиовълни, за да изпращат сигнали на разстояние до 300 метра.

Той се надява и други автомобилопроизводители да се присъединят към технологията. Други компании също я тестват и са разработени стандарти за комуникация между колите.

В Япония Тойота монтира технологията на над 100 000 автомобила след 2015 година.

Компанията е водеща при автоматичното спешно спиране, като го е направила стандарт за всичките си модели с изключение на четири. Секторът се споразумя да го въведе за всички модели през 2022 година.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Автомобили