Токът и парното поскъпват от 1 юли

Токът и топлоенергията се очаква да поскъпнат от 1 юли. Цената на електроенергията за бита ще скочи с 1,89%, стана ясно след проведено обществено обсъждане в Комисията за енергийно и водно регулиране, информира БГНЕС. Повишаването на крайната цена е в пъти по-ниска от поисканата от трите електроразпределителни дружества.

За абонатите на ЧЕЗ увеличението ще е с 1,7%, за тези на ЕВН – 1,8%, а за клиентите на "Енерго Про" с 2,6%. За сравнение, "ЧЕЗ Електро България" направи предложение за увеличаване на нощната тарифа с 51% за киловатчас и на дневната - с 5%. От ЕВН поискаха увеличение на дневната тарифа с 6.19%, а на нощната с 21.6%. "Енерго–про” поска 1.69% за дневната тарифа и 2.95% за нощната.

Според внесените искания на топлофикациите в Комисията за енергийно и водно регулиране най-голямо поскъпване е поискала бургаската топлофикация – 9,06%, Топлофикация Плевен – 6,12%, Топлофикация Перник иска – 4,16%, а тези в Русе и Сливен – над 3%. За София предлаганото поскъпване е с около 1,5%. В Пловдив парното дори може да поевтинее.

В момента цената на топлинната енергия в столицата е 79 лева за мегаватчас, а в Пловдив – 82 лева. В тези сметки обаче не е отразено исканото от „Булгаргаз” увеличение на цената на газа с 16 на сто. Ако цената на газа поскъпне с над 5 процента, от юли със сигурност ще поскъпне както цената на тока, така и на парното и топлата вода. Окончателните цени ще станат ясни в края на юни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари