Ток от смет прави София с над 65 млн. евро заем

Инсталацията ще отделя прахови частици 10 пъти под нормата

Общински съветници си сложиха противогази по време на дебата

София ще прави инсталация за производство на енергия от горене на РДФ-отпадъци със заем. Това реши Столичният общински съвет след четири часов дебат. 36 съветници гласуваха “За” това София да поеме дълг от до 65,7 млн. евро. за съоръжението, която да бъде построено на площадка на една от централите на “Топлофикация”. “Против” бяха 16, а шестима се въздържаха.

Освен заема от Европейската инвестиционна банка ще има и 91,8 млн. евро. финансиране от ОП “Околна среда”. Проектът е на стойност 157,5 млн. евро. Заемът е със срок от 19 г. От тях 4 са гратисен период, като за толкова време ще бъде изградено съоръжението. Лихвата е 1,5%.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова увери, че технологията за изгаряне на скара, с която ще работи съоръжението, не е остаряла.

Относно съмненията дали инсталацията ще е достатъчно екологична, кметът каза, че с въвеждането й ще бъдат намалени емисиите, които ТЕЦ-София отделя във въздуха. Фините прахови частици от ТЕЦ-а ще спаднат с 6,2 т. на година или с 9,6%. Емисиите на въглероден оксид ще намалеят с 87, 2 т., а азотните оксиди - с 46, 4 т. Европейската норма на емисии за фини прахови частици за индустриалните съоръжения е 10 милиграма на куб. м., а при съоръжението в София замърсяването ще е под 1 милиграм на куб. м.

Инсталацията е проектирана със съвременна 4-степенна система за очистване на отработените газове. След изграждането й депонираният боклук ще спадне от 16% на 10 на сто. Ще бъдат спестени 65 млн. куб. м. газ годишно, или от 15 до 18 млн. евро.

Тя ще произвежда топлинна енергия за 40 000 домакинства и електроенергия за 30 000 домакинства. Ако бе въведена днес, би намалила сметките за парно с 6%.

Против заема се обявиха от “Политическа група 5”, които на края на дебата сложиха противогази. Те поискаха независима работна група да направи оценка на въздействията от съоръжението, за което се съмняват, че е избрана най-подходящата технология.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони