Томас Бах - Под прицел

Защо се забави толкова дълго решението за отлагане на олимпиадата? Кога реално ще могат да се организират игрите? Как ще се подготвят спортистите? Колко ще бъдат загубите и кой ще ги плати? На тези и още хиляди въпроси, възникнали в коронавирусната пандемия, се чакат отговори от един човек - Томас Бах.

За втори път в мандата си като президент на Международния олимпийски комитет Томас Бах попада в турболенция. И за втори път широката публика се пита има ли пилот в самолета. Защото остава впечатлението, че висшият функционер не успява да управлява умело по време на криза най-голямата спортна организация в света. Тя още се люлее от бурята на грандиозния допинг скандал с укрити и манипулирани положителни проби на руски спортисти от тяхната национална антидопингова агенция. В този казус бившият шампион по фехтовка Бах се направи на гимнастик и застана в поза шпагат между правилника (руснаците да бъдат наказани) и компромиса (все пак да бъдат допуснати до олимпиади, макар и под независим флаг).

В това първо за управлението си изпитание 66-годишният президент на МОК реши да действа по соломоновски с идеята да запази целостта на световното олимпийско движение и да не отлъчва изцяло великата сила Русия. Ехото от допинг скандала обаче още не е заглъхнало и донесе на Бах сериозни негативи. Той искаше да предпази мокрото (невинните спортисти) да не изгори покрай сухото (виновните). Но стана така, че покрай мокрото (невинните) не изгоря и сухото (виновните). А хората останаха с усещането, че не се действа категорично, а се прави така, че да могат всички да бъдат доволни. Или по-скоро да има по-малко недоволни.

Склонността на 66-годишния президент на МОК да изчаква и да лавира в сложните ситуации може би е кодирана от спортната му кариера. Той се занимава усърдно с фехтовка още от дете и става един от най-добрите състезатели, като печели олимпийско злато на рапира в Монреал през 1976 г. Година по-рано германецът повежда националния тим за епичен обрат от 1:7 до 8:8 и крайната победа срещу Италия във финала на световното първенство в Буенос Айрес. Вечерта преди това Бах и съотборниците му не мигват, тъй като са евакуирани от хотела си заради бомбена заплаха срещу отседналия там американски музикант Бари Уайт.

Спортните успехи на президента на МОК се изчерпват с още един сребърен и бронзов медал от световни първенства. Той не участва на олимпиадата през 1980 г. в Москва заради бойкота на Западния свят. Във фехтовката си изгражда качества на опитен тактик, който умее да чака момента за точния удар. Като корпоративен адвокат Бах започва успоредно да гради кариера и на спортен функционер. Влиза в комисия на МОК едва 37-годишен и става любимец на тогавашния президент Хуан Антонио Самаранч. Издига се и до президент на Германския олимпийски комитет, а през 2013 г. е избран за наследник на Жак Рох начело на МОК. От адвокатската си практика запазва контакти с големи компании, но и наследява съмнителна репутация за получаване на тлъсти комисионни, командировъчни и други средства. Работил е в “Адидас” като дясна ръка на покойния шеф Адолф Даслер, чието име изплува в много корупционни сделки.

Дългото мълчание на Бах по въпроса с отлагането на олимпиадата в Токио го постави под прицела на спортисти, фенове и политици. До последния момент президентът на МОК твърдеше, че игрите ще се проведат по план това лято. Дори Доналд Тръмп в едно от обръщенията си към американската нация му подсказа, че това няма как да стане. Канада и Австралия обявиха, че няма да пуснат спортистите си, ако олимпиадата е сега. Докато светът броеше жертви и заразени, поставяйки се в изолация заради смъртоносния вирус, в Гърция запалиха олимпийския огън в тесен кръг от спортни началници начело с Бах. Дори решението за пренасрочване на игрите за догодина излезе не от неговата уста, а го оповести японският премиер Шиндзо Абе.

Сега, освен с безпрецедентното отлагане на олимпиада в мирно време, президентът на МОК трябва да се справя и с проблема за собственото си оцеляване на високия пост. Защото коронавирусът задълбочи инфекцията в олимпийското движение, което отдавна боледува от корупция, допинг, машинации, измами, а явно и от липса на силен лидер.

 

Запалянко на “Байерн”

Макар че е бил изявен състезател по фехтовка, Томас Бах следи много внимателно футбола. В близкото си обкръжение той е известен като запален почитател на “Байерн”. Често може да бъде забелязан на стадиона, когато баварският колос играе мачове с голям залог.

Едно от големите разочарования на президента на МОК като футболен запалянко е финалът в Шампионската лига през 2012 г., когато “Байерн” загуби на собствения си стадион “Алианц Арена” в Мюнхен срещу “Челси” след дузпи. Тогава Бах изживя драмата в официалната ложа заедно с ръководството на германския клуб.

 

За него

Аз му предложих да отложим игрите

Проведох телефонен разговор с Томас Бах и му предложих да отложим олимпийските игри за следващата година. Моите доводи бяха, че така ще позволим на спортистите да се подготвят максимално добре, а състезанията ще бъдат безопасни за здравето и на участниците, и на зрителите. Президентът на Международния олимпийски комитет ми отговори, че е на 100 процента съгласен с мен.

Шиндзо Абе, министър-председател на Япония

 

Не за първи път поражда съмнения в лидерските си качества

Не за първи път Томас Бах събужда подозрения в качествата си на ръководител на Международния олимпийски комитет. Тази организация и досега не се ползваше с много добър имидж. А когато поставя каквито и да е съмнения върху здравето на хиляди спортисти и фенове, неминуемо се задава и въпросът каква е лидерската сила на президента и неговия екип. Неотдавна той влезе в конфликт и с олимпийските ценности, които трябва да прокламира и отстоява, като се захвана по най-бърз начин да върне руските атлети в спортното семейство независимо от допинг скандалите.

Дагмар Фрайтаг, германски депутат и председател на комисията за спорта в Бундестага

 

Сега не може да има олимпиада

Приветстваме решението за отлагане на олимпийските игри, защото от днешна гледна точка това е единственият правилен ход за здравето на спортистите. Кризата с коронавируса още не е достигнала своя пик в Европа. От сегашната ситуация не се вижда перспектива за внезапно подобрение. При тези обстоятелства не е възможно да се спазват основни принципи като запазване на здравето на спортисти и зрители, честно състезание при равни начала за всички, справедливо завършване на квалификациите и раздаването на квотите за участие. С две думи - сега не може да има олимпиада.

Карл Щос, председател на Австрийския олимпийски комитет

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети