Тома Белев – едрият зелен търговец

Той и приближените му купуват имоти и печелят обществени поръчки чрез организации, регистрирани уж в обществена полза

Превърна „Асоциация на парковете в България“ в инструмент за лична облага

Пак опитва да влезе във властта, този път като общински съветник в София

Тома Белев е превърнал в частна фирма сдружението „Асоциация на парковете в България“ (АПБ), което управлява нелегитимно, показа разследване на „Труд“.

Преди повече от 15 години АПБ е регистрирано в обществена полза, но вместо това купува имоти, участва в обществени поръчки и води абсурдни съдебни дела срещу държавата.

Според информация в Имотния регистър, за последните 11 години НПО-то се е сдобила с хиляди квадратни метри земя в областите Русе, Велико Търново, Разград, Сливен. Част от поземлените имоти АПБ отдава под наем.

Докато прави частен бизнес, Тома Белев е и държавен служител в качеството си на директор на Природен парк „Витоша“ - пост, който заема от 1999 до 2012 година.

Но бизнес начинанията на „еколога“ не се ограничават само с дейността на АПБ. От 2000 до 2014 г. той е в Управителния съвет на друга частна „природозащитна“ организация - „Зелени Балкани“, която купува малко над 1000 декара в Приморска Добруджа.

Чрез двете частни НПО Тома Белев печели и обществени поръчки. Екоконсорциуми с участието на „Зелени Балкани“ прибират над 1 милион лева от възложени им дейности в Природен парк „Българка“.

Освен чрез частните сдружения и директор на ПП „Витоша“, Белев заработва и като физическо лице – участва в изработването на Плана за управление на Национален парк „Пирин“, финансиран по швейцарска програма. Там той е автор на цялата глава „Норми и режими“.

Политическите амбиции на Белев започват през 2007-а, когато „екологът“ намира време и да води кампания като кандидат за евродепутат от „Зелената партия“. В този период формацията е част от Тройната коалиция.

От тогава до днес „природозащитникът“ почти не пропуска да се яви на избори. Сега е в листатата с кандидати за общински съветници в София на червено-синьо-зелената коалиция „Демократична България“. Но в официалната политическа биография на лесовъда са пропуснати редица факти.

Узурпирането на АПБ

През 2003 година под формата на неправителствена организация (НПО) е създадено сдружението „Асоциация на парковете в България“. На практика това е частна паралелна структура на Изпълнителната агенция по горите и на дирекциите на парковете. Защото АПБ е основана от осем дирекции на държавни Природни паркове в качеството им на юридически лица. Те избират Белев за председател, тъй като към онзи момент той е начело на Природен парк „Витоша”.

По Закона за юридическите лица с нестопанска цел и Устава на АПБ, на всеки 5 години се прави Общо събрание, на което се избира нов Управителен съвет и председател. Такова не е направено през 2008 година, както е записано в закона. Не е проведено и през 2013-а.

Междувременно, през 2012 година Белев е освободен от директорския пост в ПП „Витоша” след проведен конкурс. Това автоматично означава, че повече няма право да представлява АПБ, защото дотогава е бил председател в качеството си именно на директор.

Едва през 2014-а, две години, след като вече не е начелo на ПП „Витоша”, Тома Белев организира Общо събрание, на което подменя Устава. Той вкарва в УС 15 физически лица – до един негови приближени. Така, без да е директор на парк, Белев остава председател на организацията, използвайки гласовете на своите хора. Именно това Общо събрание и неговите решения, са отменени от съдебните състави на Софийския градски съд и Софийския апелативен съд.

През декември 2017 е взето окончателно решение от Софийския апелативен съд, че Белев заема поста нелегитимно. Въпреки това „екологът“ стои до днес на тази длъжност и отказва да я напусне.

Голямата хапка

Причината за това упорство е проста – става дума за много пари. Когато през 2012 година Белев остава трети на конкурса за Директор на ПП „Витоша“, се провеждат процедурите по избор на изпълнител на проекта „Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони“, финансиран с 4 790 000 франка или 8 милиона лева по Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Проектът се изпълнява в рамките на четири години. Оставайки начело на АПБ, Тома Белев получава достъп до огромната сума.

Освен това „екологът“ използва асоциацията да води дела срещу Министерството на околната среда и водите и Министерството на земеделието, храните и горите.

Парадоксът е, че МОСВ е принципал на Националните паркове, а МЗХГ на Природните. Излиза, че Дирекциите на парковете в АПБ водят дела срещу двете ведомства, от които са част. Тоест сами съдят себе си.

Чрез делата Белев и „еколозите“ около него извиват ръцете на държава и инвеститори, докато всички не уважат техните претенции.

Земите край морето

През 2005 г. „еколозите“ получават 9 милиона лева, за да очертаят защитените зони в „Натура 2000“.

Основните „картографи“ са „Зелени Балкани“ с член на УС Тома Белев и българският филиал на Световния фонд за дивата природа (WWF) с ръководител жена му Веселина Кавръкова.

За много кратко време 35% от територията на страната влиза в „Натура 2000“. Ощетени са над 1 000 000 собственици на 700 000 имота. „Еколозите“ вкарват в „Натура 2000“ и заводи, кариери, сметища и гробищни паркове.

В същото време, уж за да опазват популацията на червеногушата гъска, от „Зелени Балкани” отделят няколкостотин хиляди лева и купуват 1034 декара в Приморска Добруджа. Впоследствие, използвайки европейските фондове, усвояват почти 10 милиона лева за „опазване на червеногушата гъска”.

Политик

Тома Белев неизменно е сред кандидатите на всякакви видове избори. През 2007 получава 672 гласа като кандидат за евродепутат от „Зелената партия“.

Въпреки неуспешния му старт, амбициитe нa Бeлeв в пoлитикaтa прoдължaвaт дo днec - нa пocлeднитe пaрлaмeнтaрни избoри прeз 2017 гoдинa тoй ce прoбвa дa влeзe кaтo дeпутaт от вече преименуваната партия „Зeлeнитe“, кoятo e в кoaлиция c „Дa, Бългaрия“ нa Хриcтo Ивaнoв-Бойкикев и рaзпaднaлaтa ce ДEOC. На състоялия се тази година вот за Европарламент Белев отново опита, този път с „Демократична България“. В нея ДЕОС е заменена от ДСБ на Атанас Атанасов.

Сега пак идват избори, но местни. Разбира се, Тома Белев отново е кандидат. Иска да е общински съветник в София.

Ако бъде избран, сигурно ще научи столичани как да изродят природозащитната кауза в личен бизнес.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България