Тома Белев - незаконен шеф на Асоциация на парковете

Присъдата е окончателна, бившият шеф на ПП „Витоша” не е обжалвал пред ВКС

Със свое решение Софийският апелативен съд потвърждава решение на Софийския градски съд, по смисъла на което Тома Белев управлява незаконно Сдружение "Асоциация на парковете в България". Той е имал това право като директор на Природен парк "Витоша", но след проведен конкурс е освободен от длъжността и автоматично му се отнема правото да представлява Асоциацията, съобщи Българската телеграфна агенция. Оттам уточниха, че делото в СГС е по жалба на сегашното ръководство на ПП "Витоша".

Проучване на „Труд” установи, че решението не е обжалвано от самия Белев и е влязло окончателно в сила. Причината – бившият директор на парк „Витоша” не е внесъл таксата за обжалване на решението Върховния касационен съд и след изтичане на сроковете е влязло в сила.

„Това официално потвърждава, че от 2008 година до днес Тома Белев е управлявал незаконно АПБ”, коментираха юристи пред „Труд”.

Припомняме, че АПБ е създадена през 2003 година от осем дирекции на държавни природни паркове, в качеството им юридически лица. Управителният съвет на Асоциацията, се състои от Дирекциите на парковете, където са представени от съответните директори. Те избират Белев за председател, защото към онзи момент той е директор на Природен парк „Витоша”, а не в качеството му на физическо лице.

По Закона за юридическите лица с нестопанска цел и Устава на АПБ, на всеки 5 години се прави Общо събрание, на което се избира нов Управителен съвет и председател. Такова събрание не е направено през 2008 година, както е записано в закона. Не е направено и през 2013 година. Междувременно, през 2012 година, Белев е освободен като директор на ПП „Витоша”, след проведен конкурс. Това автоматично означава, че той няма право да представлява Асоциацията, защото дотогава е бил председател в качеството си на директор на ПП „Витоша”.

През 2014 година, две години, след като вече не е начелo на ПП „Витоша”, Тома Белев организира свикване на Общо събрание, за да подмени Устава, като целта е, да се вкарат 15 физически лица, с което се променя съотношението при гласуване в полза на хората на Белев. Чрез тази промяна, без да е директор на парк, Белев остава председател на организацията използвайки гласовете на своите приближени. Именно това Общо събрание и неговите решения, обжалвани от дирекцията на ПП „Витоша”, са отменени от съдебните състави на СГС и САС.

От създаването си през 2003 година досега Асоциацията на парковете изпълнява десетки проекти, като същевременно закупува значителен брой имоти в различни области от страната.

Понастоящем Асоциация на парковете в България е бенефициент по проект на Българско-швейцарската програма за сътрудничество на стойност 4.7 млн. швейцарски франка. През годините се оказа, че АПБ е най-големият жалбоподател срещу решения на Министерството на околната среда и водите. Тоест държавните директори на паркове оспорват решения на ведомството. Този абсурд продължава почти 15 години.

„Решението на СГС, потвърдено от САС и необжалвано пред ВКС, окончателно лишава Тома Белев от представителна власт, коментираха пред „Труд” юристи. Това според тях поражда редица правни последици, които засягат представителството на неправителствената организация понастоящем и през годините. Следствие на нелегитимното представителство, решения и действия на организацията вероятно също ще бъдат обявени като нелегитимни”, категорични бяха юристите, потърсени от „Труд”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България