Томислав Дончева: В момента се мисли за допълнителна подкрепа за малките предприятия

Кадър от БТВ

Близо 900 фирми с над 13 хиляди работници са се възползвали от предложената от държавата схема 60:40 за предприятията в условията на кризата с коронавируса. Това са данни от първите дни след въвеждането на мярката, поясни пред БТВ вицепремиерът Томислав Дончев.

По думите му в момента се мисли и за допълнителна подкрепа за малките предприятия - бърза схема за безвъзмездно финансиране.

Вицепремиерът заяви, че все още няма яснота кога ще може да се мине към разхлабване на ограничителните мерки, въведени заради разпространението на вируса.

Именно мерките и ударът върху икономиката станаха повод за поредната междуинституционална схватка, в която във вчерашния ден думата имаха президентът Румен Радев и Томислав Дончев.

"Войната на институциите винаги е нещо лошо. Напрежение между институциите трябва да има, тя самата конституционална уредба предполага да се контролират взаимно. Но сега се пилее конституционална енергия, в тази ситуация това е излишно. Трябва да има тотална национална консолидация. Какво предлага господин президентът? Какво различно да направим от това, което прави целият свят, от това, което препоръча СЗО. Хубаво е да има спор, но в диалогичен режим да се обменят мнения, да се правят предложения. Вие чухте ли предложения от президента", попита Дончев.

Той коментира още, че се чувства горд, че е българин, тъй като българският народ се справя добре в дадената ситуация, даже по-добре от други страни, добави вицепремиерът.

На този фон обаче остават големите въпросителни за икономиката. Над 61 хиляди души са безработните от началото на обявяването на извънредното положение у нас.

Дончев коментира, че няма гаранция, че държавата ще тегли целия заем от 10 млрд. лева, нито пък гаранция, че той ще бъде изхарчен в пълния му размер.

"Към момента 870 млн. лв. са препрограмирани от различни програми за справяне с кризата, милиард и половина са предвидени само за схемата 60:40. Голямата тема ще са социалната и здравната система. Плащанията в тези системи ще бъдат по-малки, а разходите повече. Тези системи да бъдат субсидирани, за да издържат", посочи Дончев.

Той припомни, че на всички административни учреждения е издадена заповед да не се прекъсва работата, но при взимане на необходимите мерки за безопасност.

Вицепремиерът призова да се сигнализира, ако някоя администрация е преустановила работата си заради COVID-19.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България