Томислав Дончев: ГЕРБ се разграничава от общинските си съветници за Копривщица

ГЕРБ се разграничава от общинските си съветници по казуса в Копривщица. Това каза на брифинг Томислав Дончев, член на Изпълнителната комисия на ПП ГЕРБ във връзка с решението на Общински съвет-Копривщица за премахване на статута на града на архитектурно-исторически резерват.

"ГЕРБ се разграничава от общинските си съветници по казуса. Възлагаме им - 4 на брой са, да прегласуват решението на Общинския съвет. При неспазване на заседание на Изпълнителната ни комисия, сме в правото си да прекратим членството им, на двама от тях, които са в ИК, а на другите двама - да се разграничим от действията им до края на мандата", каза още той.

"Днес само ние не сме се изказвали по казуса. Аз, както и колегите ми заставаме зад кмета и подкрепяме действията му да съхраним уникалното културно наследство. Действията до момента са правилни", обясни Дончев.

"Не сме против развитието на Копривщица и в сферата на туризма, но това минава през съхраняване на историческото наследство", поясни той. "Кметът ще върне решението за преразглеждане", каза още Дончев и заяви, че днес Изпълнителната комисия на ГЕРБ е взела решение по казуса.

"Всичко това е продиктувано от решението на Общинския съвет, свързано е общия устройствен правилник", обясни кметът на Община Копривщица Генчо Герданов. "Оспорвам решението, заради текст, приет през 1971 г. Копривщица е архитектурно-исторически резерват. Ще се мъча, докато съм кмет, да запазим Копривщица и да я предадем на бъдещите поколения съхранена", заяви Герданов.

"Всичко съм написал в докладна до Общинския съвет. Днес трябваше да има сесия, но дойдох тук и се отмени. Оттук натам разчитам на съветниците да вземат разумно решение. Копривщица ще продължи да съществува такава каквато е. Никой, най-малко кмета има намерение да спира развитието", поясни той.

"Отворени сме към всички инвеститори, които искат - добре дошли са, но идеята ни е да запазим Копривщица. Строителство докато съм кмет трябва да е в унисон с архитектурата, олицетворяваща Възраждането", каза още кметът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България