Томислав Дончев: Днес, в рамките на едно поколение, се случват повече иновации и промени, отколкото в цялата предишна история на човечеството

Безспорен факт е, че днес, дори в рамките на едно поколение, се случват повече иновации и промени, отколкото в цялата предишна история на човечеството. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев на конференцията в сектора "Образование" на българското председателство на Съвета на Европейския съюз "Educate to create: от дигитални ползватели към дигитални създатели".

По думите му днес по-съществените въпроси са за бурния напредък на технологиите и с всичко, с което вече сме свикнали - интернет, компютър, мобилен телефон, социални мрежи, търсачки, електронна търговия, и дали те са синхронни с всички останали системи, които имаме. "С надежда и упование говорим за индустрия 4.0, за дигитално общество, но голям проблем за мен е как живеем в среда с подобни иновации и нововъведения, а администрацията и образованието има риск да са не 4.0, 3.0, дори 2.0 или 1 точка, някаква друга цифра", коментира вицепремиерът Дончев.

Той отбеляза, че второто предизвикателство е свързано с образованието, защото то е призвано да формира дигитални умения, въпреки че това е клише. Днес някой, ако е лишен от дигитални умения, той е обречен да бъде маргинализиран. Това е един от рисковете за социални разслоения в следващите години, свързан с т.нар. дигитални малцинства, които не могат да ползват дигитални технологи и ще бъдат встрани от новите технологии. По-важният въпрос е друг - кои са уменията на бъдещето, които трябва да развиваме, предвид дигиталната икономика и дори дигиталната демокрация, колкото и да е неясно това като термин, каза Томислав Дончев.

Безспорно вярно е, че способността да се рециклира информация и знания няма да е ключовото умение, заяви вицепремиерът Дончев. Той каза, че уникалното и това, което прави човешкото същество личност и различно, е това, с който то превъзхожда изкуствения интелект и машината - способността да твори, както социалната сфера и бизнеса. Предприемачеството скоро няма перспектива да подлежи на роботизиране, посочи вицепремиерът.

По думите му трябва да инвестираме в критичното мислене, защото няма антивирусна програма или специализиран софтуер, който да ни спаси от фалшивите новини. Затова трябва да инвестираме и в способността за преценка, в способността да се мисли, да се сравнява, да се претегля и анализира, категоричен е Томислав Дончев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България