Томислав Дончев за ЧЕЗ: Ситуацията изискваше бърза, нестандартна мярка

Вицепремиерът Томислав Дончев обясни намесата на държавата в сделката с ЧЕЗ с това, че ситуацията е изисквала бърза, нестандартна мярка. По БНТ той призна, че това решение не е взето след дълги обсъждания, както е редно за сделка в енергетиката.

От една страна по казуса „ЧЕЗ“ стоят реалните рискове и проблеми и от друга - политическо „истеризиране“ на ситуацията и се искат различни подходи, заяви Дончев. От правителството се очаква да вземе мерки в сфера, която не е изцяло под негов контрол, допълни той.

"Когато чуждо дружество в чужда държава провежда процедура с много кандидати, за мен е подозрително правителството на страната, в която се осъществява дейността, да знае за избора. Научихме, но по-късно", каза вицепремиерът.

Той уточни, че е идвала информация от службите кои са участниците и какви са рисковете.

Дончев допълни, че банковите референции от банки, които са готови да финансират сделката, имат малко общо с окончателния списък финансови институции, които ще предоставят средства за финализиране на сделката.

"Става дума за големи банкови институции с безспорна репутация. Не е коректно да цитирам имената им", обясни Дончев.

Той определи като „комично“ обвинението, че премиерът Борисов стои зад сделката.

Ситуацията е такава, че се искаше нестандартна мярка, допълни Дончев и заяви, че не знае Гинка Върбакова да има „опора“ във властта, а правителството не дава повод за такива укори.

По думите на Томислав Дончев всички решения в енергетиката е редно да се вземат след дълги обсъждания с експерти с оглед на далечното бъдеще, но ситуацията с намесата на държавата в сделката с ЧЕЗ не е такава. Той подчерта, че ситуацията е извънредна. Според Дончев са възможни спомени за оставката на правителството през 2013 г., но според него тласъкът на опозицята в подобна посока са разбираеми.

Според вицепремиера е време да се намери институционалният ред да не се позволява на собствениците на язовири да занемаряват задълженията си по съоръженията. Той заяви, че би се радвал, ако такава мярка беше взета по-рано и отбеляза, че е добра стъпката да има централизирано звено, което да следи състоянието на язовирите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика