Томислав Дончев: Индустрията ни се развива, а производителността на труда расте

Според Европейската инвестиционна банка, финансирането е проблем в България и това задържа развитието и нивото на иновациите в производството

Индустрията в България се развива, а производителността на труда расте, заяви вицепремиерът Томислав Дончев в четвъртък в Пловдив, където започна двудневния бизнес форум „Индустрия 4.0:Как да влезем в скоростната лента към следващата индустриална революция”.

„На фона на европейския пазар на труда България може да се похвали с увеличение на производителността на труда от 2,6% за 2016 г., като през периода от 2000 г. до 2015 г. производителността расте със същите темпове като на държавите от Централния регион на Европа”, заяви в словото си пред повече от 400 представители на индустрията, местната власт и предприемачи от страната и чужбина вицепремиерът Томислав Дончев.

Според него обаче е притеснителен динамичният ръст на трудовите възнаграждения в страната, който ще се отрази на производствата, базирани на ниска цена на труда. Вицепремиерът представи данни, според които 75% от европейските предприемачи считат, че дигиталната трансформация е належаща, но едва 5% от тях правят разходи за преквалификация на своите служители в тази посока.

Пловдив продължава да е най-бързо разрастващият се индустриален регион у нас и един от лидерите в Източна и Централна Европа, декларира кметът на града под тепетата Иван Тотев, който откри бизнес форума в Международния панаир. Според него в последните 6 -7 години индустриализацията в Пловдив надхвърля границите на България, като е променен профилът на инвеститорите, а в града и региона навлизат изцяло нови производства.

„През следващите години ще има 40 % увеличение при изнасянето на производството в Европа, а това ще създаде производствени възможности за страни като България, смята Аруп Банерджи, регионален директор за ЕС в Световната банка. Представителят на Световна банка прогнозира, че автоматизацията в производството е необратим процес, който ще се отрази глобално на пазара на труда. „Предизвикателството ще дойде след няколко години, когато вече половината от населението няма да е в работоспособна възраст”, категоричен е Аруп Банерджи.

Европейската стратегия за справяне с предизвикателствата пред индустрията пък представи директорът на отдел „Иновативни политики за растеж” в Европейската комисия Марк Никлас. Той съобщи, че през миналата седмица в ЕК е представена обновена стратегия за това как да бъде адаптирано европейското производство, за да бъде умно, иновативно и устойчиво. „Към момента в България само 11% от малките и средни предприятия въвеждат иновации в сравнение с нивото от 40% при компаниите в Германия и Швейцария. Най-важният елемент в европейската стратегия за индустриално развитие е сътрудничеството и единната визия, която да се приспособи на национално ниво, а отделните бизнеси да се трансформират с конкретни иновации”, коментира Марк Никлас. Според шефа на отдел „Иновации и конкурентноспособност” в Европейската инвестиционна банка Гунар Мюнт това се дължи на факта, че в България финансирането е сериозен проблем и това задържа развитието, тъй като достъпът до финансиране от съществено значение за нивото на иновациите в производството.

По данни на Европейската инвестиционна банка България е с най-ниско качество на оборудването в производствения сектор като състояние и възраст на мощностите. Гунар Мюнт е категоричен, че основният проблем на европейското производство е именно ниската производителност на труда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България