Кабели за Мерцедес правят в Плевен

Търсят над 2000 души

Първа копка на завод за автомобилни кабелни инсталации на немската компания Leoni в Плевен направиха представители на правителството и на компанията.

Първа копка на завод за автомобилни кабелни инсталации на немската компания Leoni направиха в Плевен представители на правителството и на компанията. За тази инвестиция в размер на 32 млн. евро България се конкурира със Сърбия, Украйна и Македония.

“Това е шанс за реиндустриализация на Плевен и целия регион”, коментира вицепремиерът Томислав Дончев. По думите му този процес в южната част на страната вече е факт. Време е това да се случи и в Северна България. Това ще промени страната, заяви той. “Няма развита държава, която базира БВП само на туризъм, земеделие и услуги, без силно производство”, заяви вицепремиерът. “Към момента делът на производството в БВП е почти 30%, бих се радвал да бъде повече”, допълни той. Според него трябва да се развива производство с висока добавена стойност.

Новият завод в Плевен ще бъде с площ от над 30 хил. кв.м., от които около 14 хил. са производствени мощности. Ще бъдат открити над 2000 работни места. Първата производствена зона се планира да започне дейност до края на 2018 г. Компанията има над 90 завода в целия свят, а един от тях вече е в България.

“Агенцията за инвестиции направи всичко възможно, за да привлече компанията. От началото на тази година има одобрени 15 инвестиционни проекта на стойност близо 700 млн. лв. и се очаква те да разкрият над 1300 нови работни места, а в процес на сертифициране са 56 проекта за над 1 млрд. лв. с над 4500 нови работни места”, коментира министърът на икономиката Емил Караниколов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции