Томислав Дончев: Не бива да използваме европредседателството за тънки балкански сметки

Не бива да използваме европредседателството за тънки балкански сметки и с идеята да реализираме някой национален интерес. Има утвърден механизъм за действие срещу това. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев по БНТ.

Темата за еврото можеше да бъде повдигната преди една или две години, моментът това да стане сега беше много прецизно избран. важно е този процес да започне успешно и да завърши успешно, каза Дончев, но подчерта, че българите не бива да бъдат натоварени с прекалени очаквания. "По-важното е, че Европа не е толкова хомогенна, колкото описваме. Сценарият за две или три скорости е напълно реален, затова страната ни, която е в географската периферия, не може да си позволи да остане и в политическата периферия", добави той.

По темата за газовия хъб "Балкан" Томислав Дончев изрази увереност, че "този път газът няма да ни заобиколи". "ЕК вече отпусна пари за предпроектни проучвания", припомни той на въпрос дали е възможно проектът да пропадне поради липса на източници на газ.

"За нас е важно да си запазим ролята на транзитьор, и това не е въпрос само на приходи", посочи Томислав Дончев. "Въпреки тъжната съдба на "Южен поток" и укорите, че тя го е спряла, България има репутация на изключително сигурен партньор в транзита на газ. До момента никой не се е оплакал от нас", добави той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика