Томислав Дончев: Няма риск от спиране на пари по еврофондовете

В момента няма риск от спиране на пари по еврофондовете, увери вицепремиерът в оставка Томислав Дончев. Ако някой иска застраховка една или две години напред, в политиката застраховки като "Каско" няма. Това зависи от това как се управлява системата във всеки един момент, уточни той. Дончев очерта как изглежда ситуацията към момента като технически и политически пласт.

"Като технически пласт цялата машина работи. Стартът на новия програмен период беше по-рано с една година в сравнение с предишния и резултатите са налице: 1/3 от цялата финансова рамка е договорена, с което България се движи значително по-добре от всички останали държави-членки на ЕС. Плащанията са 7,5 % или 1,3 милиарда лева. В сравнение с предишния програмен период виждаме, че плащанията са два пъти повече. Голяма част от изисканите реформи вече са изпълнени. Остават още 10. Единствената програма, в която финансовият напредък е по-слаб е рибарската програма",заяви той пред БНТ.

Политическата страна на въпроса показва, че левицата явно имат дефицит на предизборни послания, за да захванат тази тема, коментира Дончев.

"Забъркването на един страшен тюрлю гювеч от страшно звучащи термини: спиране, блокиране, връщане, наказателна процедура, които често нямат нищо общо един с други, омаскарява цялата система за управление на европейските пари. Това всява смут и безпокойство", коментира Дончев.

По отношение на предизвикателствата за следващите шест месеца Дончев посъветва да не се правят големи глупости, а да има приемственост.

"По отношение на еврофондовете най-тежкия проблем и това, което води до пагубни последици, е ударите по кадровия състав на управляващия орган. Опитът експертите да бъдат подменени с партийни послушници обикновено води до пагубни последици. За мен е изключително важно да се продължи това, което беше направено последните две години в енергетиката, да не се допуска ново трупане на тарифен дефицит, да продължат опитите и усилията "Белене" да се реализира като пазарен проект, категорично трябва да продължат усилията за пълно либерализиране на пазара. Много има да се върши. Нужни са системни усилия и лидерство във всяка от сферите", допълни още той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България