Томислав Дончев: Проектът „Белене” беше корупционен, спонтанен, но пазарен не е бил никога

На българския пазар няма такова търсене, което да оправдае изграждането на АЕЦ „Белене”, затова и трябва да се мисли регионално за подобен проект. Това подчерта вицепремиерът Томислав Дончев пред БТВ.

„Когато говорим за такива големи проекти, на първо място са сигурността и безопасността, а на второ – икономическите ползи”, подчерта той. По думите му проектът „Белене” е бил „корупционен, спонтанен, но пазарен не е бил никога”.

Първата опция, която правителството ще преследва, е реализация като частна инвестиция. Дончев уточни, че приватизационната процедура би могла да приключи до средата на следващата година.

Разглеждат се варианти за препродажба на оборудването, което „Атомстройекспорт” трябва да предостави на НЕК по силата на арбитражното решение. Евентуалните купувачи, които вицепремиерът спомена, са Русия и Иран. Още преди седмици стана ясно, че сделка с Ислямската република няма да е твърде изгодна за страната ни.

Томислав Дончев беше категоричен, че ако България се ангажира с проекта, това ще е на база ясен анализ, тъй като след идването на двата реактора у нас (единият от които все още се довършва), трябва да се инвестират още много пари, за да се стигне до работеща атомна електроцентрала. „Не бива защото сме намерили на улицата копче, към него да пришиваме балтон, от който не е сигурно, че имаме нужда”, подчерта той.

Възможна опция е нашата страна да използва само единия от реакторите и той да отиде на площадката на АЕЦ „Козлодуй”. Дончев уточни, че по технически причини не може да има ядрено съоръжение само с един реактор.

По отношение на разследването около Втора атомна, вицепремиерът отбеляза, че бившият енергиен министър Делян Добрев е постъпил „по най-мъжкия начин”, като веднага е поискал да остане без имунитет, за да може да докаже своята невинност.

Има (ли) нефт в Черно море

Кой е кандидат-президентът на „Тотал”, запита Томислав Дончев в отговор на коментарите, че новината за открит нефт в Черно море е предизборен пиар. Той обаче призна, че компанията се е принудила да обяви изключително ранни резултати от проучвателния си сондаж в блок „Хан Аспарух”, защото у нас 2 седмици „се крещяло”, че нищо не е намерено, подобни твърдения влияели зле на големите компании, които търсят природни богатства в Черно море.

Дончев посочи, че всеки сондаж струва 150 млн. евро, а тепърва ще стане ясно дали има природен газ. „Става въпрос за изключително сложен технологичен процес – близо 6 км дълбочина”, коментира още той.

„Подземните богатства са държавна собственост и при всяко положение България ще спечели и то много”, категоричен беше вицепремиерът, който обаче подчерта, че предпочита да е „суров реалист”.

Битката за бюджетния ресор в ЕК ще е тежка

В Европейската комисия няма система за наследственост и нова българска кандидатура няма да получи автоматично портфейла на подалата оставка Кристалина Геогиева, трябва обаче да се направи опит да се запази бюджетният ресор за нашата страна, коментира Томислав Дончев.

Той посочи, че има „времеви проблем” с това Росен Плевнелиев да стане български еврокомисар – мандатът на президент му изтича в началото на следващата година, а трябва да изпратим нов кандидат до края на тази.

Дончев беше категоричен, че новият пост на Кристалина Георгиева в Световната банка е „една от най-високите позиции в света” и, макар да е нейно персонално постижение, е повод за гордост.

По думите му тя е имала шанс да оглави ООН, но е влязла „във вихъра на интересите на други държави”.

Изборните промени

„Изборните промени не трябва да се случват толкова късно, но трябваше да се случат”, категоричен беше Томислав Дончев. Той призна, че сегашната ситуация „поставя пред напрежение всички, които прилагат правилата”.

По думите му обаче преди това е имало ситуации, в които някой предлага даден текст и няколко месеца по-късно твърди, че същият текст гарантира служебната победа на някого.

Дончев заяви, че ще гласува на референдума, но някой от въпросите изискват по-сложен отговор – например, за мажоритарната система.

Според него рискове от кибератаки по време на вота има, но те няма да засегнат пряко избирателния процес.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика