Томислав Дончев: Системата на делегираните бюджети ще се преразгледа

Методиката "парите да следват ученика" ще бъде ревизирана

Системата на делегираните бюджети, по която в момента се определя заплащането в училищата, ще се преразгледа. Това съобщи в предаването "Ексклузивно" по телевизия Европа вицепремиерът Томислав Дончев, който е с ресор образование.

Той поясни и защо трябва да се ревизира методиката парите да следват ученика.  "Делегираният бюджет и системата на делигираните системи не е дефинитивно лош, защото тя до голяма степен превърна директорите в мениджъри, които ако си харчат разумно парите ще могат да правят разходи там, където има нужда. Но системата дава дефекти. Примерно стремежът да се привличат и да се задържат реално или фиктивно в училище повече деца, без значение, например, какво е качеството на образователния процес. Системата трябва да има контратежести, да отчита някои специфики. Например, едно училище, което работи с трудни деца, трябва да се прекъсне грешният стимул - основното в образователния процес да е бройката. Тя не може да е основното в образователния процес", каза Томислав Дончев.

Правителството решение за спиране на приватизацията на акции и дялове от държавни дружества е временно. Докато се изготви концепция как да се продължи оттук нататък, съобщи още вицепремиерът.

"Има останали дялове в различни дружества, които може да ги категоризираме, като неатрактивни. По интересна е тази част от дружествата, които биха могли да бъдат атрактивни за приватизация, но се намират в така наречения "забранителен списък". И тук са не само, но и дружества свързани с военно-промишления комплекс. Амбицията на правителството е, както е в редица европейски държави, без значение, че са либерални икономики, българският военно-промишлен комплекс да има дял в този процес. Поради всичките тези причини е редно да кажем "стоп" т.е. един мораториум, докато се изчисти въпросът, как се управлява от тук нататък държавната собственост в дружествата", каза още той.

Според Дончев по време на българското председателство на Съвета на ЕС страната ни трябва да повдигне няколко теми, сред които бъдещето на кохезионната политика в Съюза, сигурността на външните граници, справянето с миграционния натиск, както и енергийната сигурност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование