Томислав Дончев трябва да представи в парламента план за въвеждането на електронните услуги в администрацията до 31 март

Парламентът прие с 104 гласа "за" и 49 гласа "против" гласа решение, с което вицепрмиерът Томислав Дончев се задължава до 31 март да внесе в НС доклад за текущото състояние на електронното управление и план за въвеждането на електронните услуги в администрацията, отново в този срок, но след одобрение на този план от МС.

Депутатите взеха решението след разисквания по питането от народните представители Димитър Данчев, Георги Свиленски и Кристиан Вигенин към заместник министър-председателя Томислав Дончев относно политика за изграждане на електронно управление.

Имаме пътна карта за развитие на електронното управление с ясно финансиране, дати и план, каза вицепремиерът Томислав Дончев пред депутатите. Дончев благодари за днешния дебат, защото е поставил акцент върху въпроса в общественото мнение. Електронното управление не може да се сведе до купуването на компютри, посочи той. Имаме ясен законов фундамент за електронното управление, свързан с промяната на много закони, добави Дончев. Не бива да живеем с илюзията, че електронното управление е нещо евтино. Естония дава един процент от БВП, а Швеция и Великобритания дори повече пари за него, каза Дончев.

"Гишето е власт и администрацията не може да реформира сама себе си. Ние трябва да отнемем властта на този, който стои на гише. Няма как обаче да се справим с електронното управление с аналогови политици", каза Дончев. Относно изнесени данни от народния представител Кристиян Вигенин, че използването от хората на електронната информация от българските ведомства е ниска и дори намалява, докато в ЕС тенденцията е обратната, Дончев каза че е напълно съгласен с тези данни.

Дончев посочи, че е нужно да се създаде атмосфера на доверие към електронните услуги.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България