Томислав Дончев - Философът

В поредица от силуети вестник “Труд” представя на прощаване министрите от кабинета в оставка

Ако чужденец реши да “гугълне” Томислав Дончев, свободната енциклопедия в интернет ще му обясни, че той е философ, журналист и политик, зам. министър-председател и министър по европейските фондове и икономическата политика. За страната обаче, както и за премиера Бойко Борисов, освен че е “малко намръщен”, той е “моторът в Министерския съвет”.

Самочувствието да бъдеш европеец предполага да очакваш и да искаш повече. Разбира се - и да даваш повече. Това е най-устойчивият и най-траен позитив от членството. Защото и публичните институции, и политиците дават най-доброто от себе си, когато някой умее да го поиска. Това гласи слоганът на личната страница на Томислав Дончев. Доста ровихме в публичното пространство за нещо отрицателно за него, за да уравновесим везните на силуета му и да не изглеждаме прекалено подозрителни оптимисти в очите на читателите ни, но определено се провалихме. Смешното или поне странното е, че разпитвайки из кулоарите за него дори политическите му опоненти, чуваме, че не бил лош човек, ама...

Едно е ясно. Дончев е може би най-известният габровец в публичното пространство. Кмет на града от 2007 до 2010 г., той е човекът, който внася дух в развитието на района. Това отеква и в последното изследване на Института за пазарна икономика, където Габрово е в челните социално-икономически показатели за регионите в страната.

Често, когато говори в парламента на петъчен парламентарен контрол, изглежда, че се кара на депутатите от опозицията. Пред “Труд” обяснява, че понякога се ядосва и това му личи, особено когато част от докладите, които идват от Брюксел, се използват за политическа спекулация.

Възпитаник на математическа гимназия, Томислав Дончев е много наясно с числата, а това личи и от процентите за усвояване на еврофондове. Понякога тв репортерите изглеждат изненадани от кратките и резки отговори, които той им дава, плюс задължителната шеговита закачка, която Дончев обича да подхвърля в края на някой сериозен отговор. Понякога изглежда от онези хора, които са принудени, но не се чувстват комфортно да носят стегнати вратовръзки и да участват в тежки срещи на върха.

Магистър по философия, Дончев има и втора специалност по журналистика. Работил е като преподавател по психология, логика, етика и философия. Бил е и радио-редактор, преди да специализира политически науки в Международното лятно училище по политически науки и международни отношения в Полша. Желанието му да учи го тласка и към специалността “Подпомагане на високотехнологични малки и средни предприятия и научно-развойни стартиращи фирми” в Института НЕГЕВ в Израел. Трудно е да се сетим от раз за друг универсален политически войник, който е бил преподавател, журналист, кмет, министър, депутат, евродепутат...

В последното си интервю признава, че е по-тежко да бъдеш кмет, отколкото министър. За да си успешен кмет в България, се изисква такова съчетание от взаимноизключващи се качества, че притежанието им от един човек е антропологичен феномен. Трябва да разбираш от бюджет, от образование, от социални грижи, от отбранителна и мобилизационна подготовка, от асфалт, от бетон, от дърводобив, да си мениджър, да си политик, да можеш да убедиш някой министър, че си прав и че нуждата ти е безспорна, казва Дончев. Може би затова постоянно някой го спряга за пост на някой друг, който или е овакантил високата длъжност, или не се справя със задачите си.

В търсене на човешкото лице и хобитата на Томислав Дончев в интернет и във вестниците срещаме заглавия като “Технократът” и “Политикът с раница”. Явно като всеки човек, на когото му “гори главата”, образно казано, иска да използва всяка свободна секунда, за да “хване гората”. По думите на Томислав Дончев “ако искаме българинът да обича повече държавата си, той трябва да обича първо себе си и семейството си, после съседите си и накрая не може да обичаш държавата, без да обичаш народа си”.

 

Парашутист в действие

От любопитни снимки в интернет и журналистически сведения от последната година за Томислав Дончев знаем, че има нова страст - парашутизма. Дори бил скачал зад гърба на НСО, за да не го спрат. Колегите му от ГЕРБ казват, че винаги, когато има възможност, иска да се придвижва пеша. А столичани често могат да го засекат с папка в ръка по жълтите павета.

 

За него

Създаде добри условия за диалог

В различните си политически роли Томислав Дончев има осезаем успех за цялостната реформа на икономиката в страната. Като председател на тристранния съвет създаде добри условия за диалог между изпълнителна власт, бизнес и синдикати. Работата му по усвояването на еврофондовете също заслужава отлична оценка.

Васил Велев, председател на УС на АИКБ

Способен да вдъхновява

Ако трябва да го опиша накратко - мъдър, смел, прозорлив, способен да взема нестандартни решения, да убеждава и да вдъхновява. Обича точността и умее да се вслушва в разумните аргументи. Професионалният му път го превърна в един от най-успешните наши политици. Той обединява надеждите за по-доброто бъдеще на държавата ни.

Таня Христова, кмет на Габрово

Любимец на търновските студенти

Познавам го от години и през изминалото време и развитие в кариерата, той не се промени и си остана добър човек, диалогична личност, изключителен професионалист. Дончев е мой студент. Преди няколко години с него създадохме магистърската програма „Управление на проект”. Чете лекции във ВТУ и в часовете му присъстват не само студентите от тази, но и от много други специалности.

Проф. Пенчо Пенчев, преподавател в Стопанския факултет на ВТУ и областен управител на Велико Търново

Майстор на компромиса

Томислав Дончев винаги е оказвал огромно съдействие на бизнеса, още от времето, когато беше кмет на Габрово, а после и като отговарящ за еврофондове. Ние от КРИБ сме работили с него рамо до рамо във всички работни групи и го познаваме като майстор на компромиса и на добрия краен резултат. Капиталовият пазар, енергетика и еврофондовете - това са теми, по които сме постигнали отлични резултати.

Евгени Иванов, изпълнителен директор на КРИБ

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети