Томислав Дончев: Хакерската атака срещу НАП цели да дестабилизира държавата

Кибератаката срещу НАП е много тежък инцидент. По-лошо би било само ако някой бе заличил или променил данните, смята вицепремиерът Томислав Дончев. Това не е игра. Целта на хакера не е била да покаже колко е велик. Тази атака цели да дестабилизира България, заяви Дончев в пред БТВ.

"Ако е организирано в страната, целта е да се клати правителството, а ако е организирано отвън да се дестабилизира държавата", смята вицепремиерът, но отбеляза, че избягва прибързани констатации. "Това не е единствената атака през изминалата седмица", разкри Томислава Дончев и отбеляза, че чистота на опитите за хакване на сайтове на държавни институции са се увеличили доста.

"Правени са тестове и одити на системите, заяви вицепремиерът, според когото основният проблем е, че системата на НАП не само съхранява данни, но и предоставя електронни услуги, което прави тези данни уязвими. Кибервойната е непрестанна", убеден е Дончев, но споделя, че правителството харчи изключително малко за своята киберсигурност.

Разходите за сигурност на дигиталните системи на правителството е 5 милиона на година, а ако искаме да са по-сигурни трябва да харчим повече, категоричен е Дончев. Той също е пострадал от пробива в сървъра на НАП и неговите данни са изтекли. "От тях се вижда, че съм свързан със сина си. Има информация и за боновите ми книжка от масовата приватизация", каза вицепремиерът. Трябва да се направи детайлен анализ на изтеклите данни и възможността да се злоупотребява с тях, заяви Дончев. "Важно е да възстановим доверието на хората в електронните услуги". Това е една от целите на вицепремиера.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България