Томислав Дончев: 10-15 млрд. лв. са необходимите инвестиции във водния сектор

Горенето на боклук в България е 3,5%, в някои европейски държави достига до 60%. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев по БНТ.

По думите му контролните системи на държавата не са на нужното ниво - най-вече МОСВ, тъй като трябва да бъдат по-непробиваеми.

Според Дончев рециклиращата индустрия е бизнес, когато се върши по правилата, а здравето на хората не бива да се поставя под съмнение.

"Създаването на ВиК холдинг не е спонтанна идея, не става въпрос за сливането на ВиК-тата в държавата. Така ще се осигури по-добро управление и ще се скъсат зависимости на местно ниво", коментира Дончев. Необходимостта от допълнителни инвестиции във водния сектор се равнява на около 10-15 млрд. лв.

Последните масови инвестиции във водния сектор са от края на 70-те години. Не говорим за проблем, който е от 10 години, каза Дончев и уточни, че това не оправдава ГЕРБ.

Човешко безхаберие и по-малкото количество валежи са довели до кризата в Перник, допълни вицепремиерът.

2020 г. ще бъде изпълнена с амбициозни цели - разширяването на газопреносната мрежа, доизграждането на газовата връзка с Гърция, толсистемата, тази година трябва да продължат важните неща, които се случват в сектор "Образование", каза още вицепремиерът Томислав Дончев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България