Том Круз: Пристрастен към риска

Мегазвездата Том Круз влезе в заглавията с наранения си глезен и разтревожи всички фенове на „Мисията невъзможна“. По време на снимките на шестата част в Лондон, актьорът, който обича сам да прави много от каскадите си, е получил фрактура на глезена и контузията наложила спиране на работата по филма. Продуцентите уверяват, че шпионският екшън ще излезе навреме. А пък другата седмица зрителите ще могат да гледат Круз в биографичната приключенска драма „Бари Сийл:Наркотрафикантът“.

Том Круз е на 55 години, но продължава да бъде в отлична физическа форма и да се излага на опасности по време на снимки. Той обича да скача, да се катери, да виси от скали и небостъргачи, и да управлява различни високоскоростни превозни средства необезопасен. Круз е пристрастен към риска и адреналина, той не може да живее без екстремни тръпки. Последната му контузия, която сега ще забави малко работата по „Мисията невъзможна 6“ се получила, когато Круз се опитал да прескочи разстоянието между два покрива, но се блъснал в бетонна стена. Звучи типично за него. Не блъскането в стената, а скачането в опит да надвие законите на физиката и биологията. Круз просто отказва да остарее.

Новият му филм „Бари Стийл: Наркотрафикантът“ ще покаже актьора в по-сериозна креативна светлина. След колосалния провал на „Мумията“ Труз се нуждае от солиден и уважителен екранен успех, която да измие малко пострадалата му репутация. „Бари Стийл: Наркотрафикантът“ е идеален инструмент за целта – престижен проект по действителни събития в духа на „Американска схема“.

Режисирьор е Дъг Лайман, с когото Круз направи научно-фантастичния хит „На ръба на утрешния ден”, вдъхновил и неизбежното продължение, озаглавено „Live Die Repeat and Repeat”.

„Бари Стийл: Наркотрафикантът“ описва невероятната истинска история на Бари Сийл – пилот от гражданската авиация, който се преквалифицира в наркотрафикант, работейки едновременно за ЦРУ, прокуратурата и Пабло Ескобар. През 80-те години на ХХ в. животът на Бари Сийл не може да бъде по-подреден и предсказуем – има стабилна работа като пилот, жена и две деца. Докато един ден с него не се свързва Монти Шафър (Донал Глийсън) от ЦРУ, които имат нужда от опитен летец като Бари, за да разузнава и събира информация за най-непристъпните кътчета на Централна Америка. По време на една от мисиите си в Никарагуа, Сийл се запознава с Пабло Ескобар и неговите приближени и така открива „златна мина”, работейки за американското правителство и същевременно прекарвайки големи количества кокаин за картелите.

С филм като този Круз със сигурност гледа поне към една евентуална номинация за „Оскар“, а духа на рекламната кампания се опитва да напомни за „Вълкът от Уолстрийт“.

Том Круз познава славата и успеха още от младежките си години, когато става звезда с „Рискован бизнес“ и „Топ Гън“. В средата на 80-те години на миналия век той вече е едно от най-разпознаваемите лица в Холивуд и става символ на идеята за „златното американско момче“. В края на десетилетието Оливър Стоун ангажира Круз за главната роля в тежкия антивоенен филм „Роден на четвърти юли“ и това маркира трансформацията на Том от харизматична звезда в сериозен драматичен актьор. Круз е номиниран за „Оскар“ и прекарва следващата декада – 90-те години на миналия век – като един от най-уважаваните, търсени и обсъждани актьори в историята. Дълго време той е гаранция за касов успех и дори слуховете за турбулентния му личен живот и ангажимента му със сектата на сциентолозите не успяват да разклатят положението му на Холивудско божество. Днес той продължава да бъде голямо име, но доминацията му от близкото минало няма как да бъде същата.

Ще прави нов „Топ Гън“

В опита си да запази високото ниво на своята кариера, Круз се връща в миналото, към началото на своя славен холвудски поход. Сега той е решил да направи продължение на иконичния авиационен хит „Топ Гън“. Наскоро Круз обяви, че това със сигурност ще се случи и снимките вероятно ще започнат догодина. Медиите в развлекателния бранш твърдят, че основният кандидат за позицията на режисьор е Джоузеф Козински, който работи с Круз по „Забвение”.

ДРУГИТЕ ЗА НЕГО

Класен актьор с неограничена енергия

Познавам Том от години, работил съм с него по няколко филма, той е един от близките ми хора в Холивуд. Но не личното приятелство е причина за моето възхищение от него – той просто е изключителен професионалиост. Круз е класен актьор с неограничена енергия, той се потапя в персонажа и успява да ангажира публиката емоционално и интелектуално. Той дори е по-добър, отколкото мнозина смятат. Понеже и такава голяма звезда и хората подценяват капацитета му за истинска драматична трансформация.

СТИВЪН СПИЛБЪРГ, РЕЖИСЬОР И ПРОДУЦЕНТ

Той донесе доброта и щастие в живота ми

Бях много неопитна и млада, когато се обвързах с Том, ала не съжалявам за нищо. Нашата връзка приключи отдавна, но аз останах с прекрасни спомени. С него осиновихме и отгледахме фантастични деца. Той е прекрасен и великодушен човек, направил е толкова много за мнозина. Той донесе доброта и щастие в живота ми. Бях заедно с Том в продължение на 11 години и винаги ще твърдя, че това бе важен период за мен, време, в което се оформих като личност и актриса. И няма как да отрека заслугите на Том за собственото си израстване.

НИКОЛ КИДМАН, АКТРИСА И БИВША СЪПРУГА НА КРУЗ

Един от най-влиятелните хора в Холивуд

За пръв път осъзнах мощта на Том Круз в средата на 90-те, когато бях ангажиран за режисурата на първия филм от поредицата „Мисията невъзможна“. Това си беше филм на Круз – той беше най-важната фигура на снимачната площадка и извън нея. Няма продуценти, няма режисьори, няма студийни шефове – правилата ги диктуваше Том Круз и всеки се съобразяваше с него. В същото време той е много разбран и се вдъхнови от моите идеи за филма, който в крайна сметка се превърна в моя най-грандиозен успех.

БРАЯН ДЕ ПАЛМА, РЕЖИСЬОР И СЦЕНАРИСТ

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети