Том Ханкс - Мегазвезда под карантина

Пандемията придоби холивудски измерения. Коронавирусът е заразил и една от най-големите звезди на планетата - Том Ханкс . Прочутият актьор сам съобщи това в профила си в „Инстаграм”. Той и съпругата му с български корени Рита Уилсън са дали положителни проби за COVID-19 в Австралия, където Ханкс снима все още неозаглавен филм за Елвис Пресли. Новината бързо обиколи света и милиони хора в социалните мрежи пожелаха бързо оздравяване на един от най-известните актьори в света и неговата съпруга.

„Чувствахме се уморени, настинали и схванати. Направихме си тестове за коронавируса и пробите се оказаха положителни”, написа 63-годишният носител на две награди „Оскар” и уточни, че той и Рита ще следват всички медицински протоколи и ще останат в изолация, колкото е необходимо. Ханкс обеща редовно да осведомява публиката за състоянието си и пожела на всички да се пазят.

Том Ханкс е познат по цял свят с ролите си във „Форест Гъмп”, „Аполо 13”, „Голям”, „Имаш поща”, „Спасяването на редник Райън”, „Корабокрушенецът” и други, но у нас е популярен и като „българският зет”. Преди няколко години той дори бе сниман да развява малък български флаг, подарен му от фен, докато дефилираше без съпругата си Рита Уилсън на премиера в Лондон. Ханкс вкара в употреба наученото от своята жена в един от филмите, които направи със Стивън Спилбърг преди около десетина години „Терминалът”. Там Том играеше гражданин на измислена малка република, попаднал в бюрократичен капан на американски терминал и принуден да живее неопределено време там. В измисления език на измислената страна бяха инкорпорирани няколко български думи, които Ханкс произнесе със своя добре познат комично-драматичен маниер. Най-запомнящ се бе моментът, в който ядосаният персонаж на Ханкс отронва родната класика „Мамка му!”.

Том и съпругата му Рита Уилсън са най-стабилната и просперираща холивудска двойка днес. Бащата на Рита се казва Хасан Халилов Ибрахимов (1920- 2010), роден в гръцко село, който се мести със семейството си в България в края на 20-те. След Втората световна война Ибрахимов емигрира в САЩ, където се жени за гъркинята Дороти. Когато става американски гражданин през 1960 г., Ибрахимов, който е приел православието на сватбата си, сменя и името си на Алън Уилсън, приемайки за фамилия наименованието на улицата, на която живее семейството му - „Удроу Уилсън”.

А Том Ханкс се ражда в златния щат Калифорния преди 63 години в семейството на медицинска работничка и готвач. В жилите му тече английска, германска и португалска кръв. За разлика от много големи звезди той се оформя като актьор с потенциал сравнително късно, а в колежанските си години дори не може да си уреди дребни роли в местните пиеси, няма особен опит и не се ползва с репутацията на популярен младеж.

През 80-те Ханкс все пак постига успех с ролите си в няколко комедии и по всичко личи, че ще бъде един от онези забавни американски актьори, които развличат публиката с лежерен хумор. През 90-те обаче кариерата му предприема радикален завой, а Ханкс става най-могъщият драматичен актьор на десетилетието. Печели два последователни „Оскар”-а за главна мъжка роля с гей драмата „Филаделфия” през 1993-а и с глобалния блокбастър и културен феномен „Форест Гъмп” от 1994-а. След историческия успех на „Форест Гъмп” Ханкс става най-разпознаваемото холивудско лице. Ролята на леко умствено изостаналия добряк Форест, който преминава през американската история от втората половина на XX век и след серия от иронични случайности се превръща в магнат и вдъхновение за милиони, не оставя никакви съмнения за огромния талант и несрещаната досега харизма на мистър Ханкс. След „Форест Гъмп” той влиза в силна серия от финансово и критически успешни хитове като „Аполо 13”, „Спасяването на Редник Райън”, „Зелената миля” и „Корабокрушенецът”.

Филмите с него са донесли над 10 милиарда долара глобално и той често е описван като перфектната филмова звезда.

 

Написа и книга с разкази

Преди близо две години Том Ханкс направи първи стъпки в литературата и пусна на пазара сборник със 17 авторски разказа. Книгата излезе и на български със заглавие „Рядък модел”. „Ню Йорк Таймс” поласка Ханкс с положително ревю и ярката оценка: „Първокачествена проза”. Според някои критици „Рядък модел” е доказателство, че талантът на Том Ханкс като разказвач се равнява на актьорския. От посвещението в сборника става ясно, че вдъхновението му да пише е дошло от Нора Ефрон, с която той си сътрудничи в романтичната комедия от 1993-а „Безсъници в Сиатъл”. Обединяваща нишка в сборника са пишещите машини. Ханкс е страстен колекционер и притежава над 150, но не е написал разказите си на тях.

 

За него

Човекът с голямото сърце

Всички знаят, че Том е един от най-добрите американски актьори на нашето време, но аз искам да кажа и за неговото изключително голямо сърце. Той наистина е човекът с голямото сърце. Земни, скромни и интелигентни хора като него не се срещат толкова често, със сигурност той е рядък скъпоценен камък в съкровищницата на Холивуд. Докато снимахме заедно „Войната на Чарли Уилсън” научих толкова много от него. Голям, голям човек.

Джулия Робъртс, актриса

 

Той ще е актьорът във филма за вируса

Винаги съм си представяла точно Том Ханкс като човекът, който ще изиграе главния герой във филм за Коронавируса. Той ще е звездата на такъв филм, а ето какво ни поднася реалността.

Уитни Къмингс, комедийна изпълнителка

 

Да изпратим на Том и Рита положителните си мисли

Научих, че двамата са дали положителни проби за коронавируса. Вече говорих с Рита Уилсън, която толкова много обичам. Тя ми е като сестра. Звучеше много добре. Нека всички изпратим на Том и Рита положителните си мисли и да се молим за тях.

Ричард Маркс, музикант и певец

 

Пример за подражание

Том потъва в персонажа напълно, методите му са безупречни, но се постигат с талант и невероятно количество труд. Малко хора са по-отдадени на ролите от него, въпреки че отстрани изглежда толкова лесно. Особено когато го прави той. Да го гледаш как играе, как се трансформира в образ е едновременно удоволствие и урок за всеки в този бизнес. А и извън него. Той е пример за подражание.

Дензъл Уошингтън, актьор

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети