Том Харди - красавецът с грозните роли

Британецът е една от знаменитостите на съвременното кино

Без съмнение Том Харди е един от най-актуалните холивудски актьори в последните години. Зад себе си той вече има колекция от значими роли в киното. Специфично, мъжествено излъчване, въплъщаване в роли на злодей, които са изиграни великолепно, му носят сериозно признание.

[modula id="3253721"]

Едуард Томас Харди, роден на 15 септември 1977 г., е известен просто като Том Харди, английски актьор. Едни от неговите най-запомнящи се роли са във филмите „Стар Трек X: Възмездието“, „Рокенрола“, „Бронсън“, „Бойна кръв“, „Дама, поп, асо, шпионин“, „Шпионски свалки“, „Черният рицар: Възраждане“, „Лудия Макс: Пътят на яростта“ и „Генезис“ – филмът, донесъл му награда на БАФТА за изгряваща звезда.

През 2012 г. Харди влиза в ролите на злодея Бейн във филма на Кристофър Нолан „Черният рицар: Възраждане“ и на Форест Бондурант в криминалния трилър на Джон Хилкоут „Беззаконие“, а през 2015 г. се превъплъщава в ролята на Макс Рокатански в „Лудия Макс: Пътят на яростта“.

Прави дебюта си в знаков филм

Своя дебют в игрален филм Харди прави във военния трилър на Ридли Скот от 2001 г. „Блек Хоук“. Това е силно начало на една още по-силна кариера, която е белязана със значителни роли във филми, оставили сериозна следа в киното. Харди изпълнява главната роля, тази на Макс Рокатански, в постапокалиптичния филм „Лудия Макс: Пътят на яростта“ (2015). Лентата става боксофис хит, като към юли 2015 спечелва 366 милиона долара.

Изключителна игра прави Том Харди в един от най-големите филми в последните години - "Завръщането". Отново като злодей. Както е известно, филмът носи първия „Оскар“ в кариерата на Леонардо ди Каприо, а драмата между героите на Ди Каприо и Харди е в основата на филма.

Развод и клиника за алкохолици

Харди се жени за Сара Уорд през 1999 г., но двамата се развеждат през 2004 г. Води борба срещу зависимостта си от алкохола и крека през 20-те си години. Влиза в клиника и от 2003 година е чист. През 2010-а в списание „Нау“ Харди казва: „Забавлявал съм се с всичко и всеки. Но мъжете не ме привличат сексуално и сложих край на експериментите“.

Харди има син от бившата си приятелка Рейчъл Спийд - Луис Томас (роден през 2008 г.) През 2008 г. Харди се запознава с актрисата Шарлът Райли, докато двамата работят върху „The Take“ и „Брулени хълмове“. Двамата започват да излизат и през 2010 г. Харди прави предложение за брак на Райли.

Гари Олдман е неговият кумир

Харди е обявен от списание GQ за един от 50–те най-добре облечени британци за 2015 г.

Той твърди, че Гари Олдман е неговият „абсолютен герой“ и че е „най-великият актьор, живял някога“.

Всъщност филмът, който легитимира Том Харди като звезда в киното, е "Бронсън". Това става през 2008 година, когато вече се е преборил с младежката си пристрастеност към алкохола и кокаина. Биографичната роля на най-известния и брутален затворник в историята на Великобритания предоставя на Харди възможността да покаже на света за първи път в пълна степен маниакалната си енергия и пълната си отдаденост като актьор.

Закоравял престъпник му става фен

Той се среща в затвора със самия Чарли Бронсън и въпреки първоначалното неодобрение на убиеца, го впечатлява дълбоко.

За ролята си актьорът наддава доста килограми във формата на мускули, избръсва главата си, пуска си мустак и усвоява налудничавия, странно харизматичен маниер на затворника. Бронсън впоследствие определя Харди като свой „приятел“, заявява, че само той е могъл да го изиграе подобаващо и коментира, че „ако умре в затвора, то ще продължи да живее през работата на актьор номер 1 на Великобритания“.

За всеотдайната си работа Харди е номиниран за редица награди и си спечелва гръмки похвали от големи имена в киното и кинокритиката. „Бронсън“ го превръща във всепризнат, много добър актьор. Последвалите му роли във филми на Кристофър Нолан са тези, които на свой ред го превръщат в суперзвезда.

"Генезис" - още един значим филм в кариерата му

В ролята на дързък фалшификатор и авантюрист Харди блести с чар, хладнокръвие и естествено поведение. Амплоато му осигурява участие в редица предизвикателни екшън сцени, а в диалога му са заложени редица остроумни реплики и заяждане с героя на Гордън-Левит.

В „Черният рицар: Възраждане“ актьорът влиза в амплоато на легендарния комиксов злодей Бейн. Той е натоварен със задачата да бъде голямото физическо предизвикателство за Батман, изигран от Крисчън Бейл, във финалния филм от трилогията на Нолан за супергероя. За ролята си Харди придобива размерите на малка мечка, но представянето му се опира на много повече от мускули. Неподправена заплаха, икономични маниери и резки, решителни действия превръщат Бейн в един от най-силните и най-добре запомнени елементи от филма.

Следващите му филмии доказват, че именно играта на британския актьор е факторът, който показва, че Том Харди е незаменим в ролите си. Дори и когато почти не говори или лицето му е наполовина покрито. Известна е и великолепната работа на Харди със световнизвестния режисьор Кристофър Нолан.

Тази година отново стана баща

В началото на тази година Том Харди отново стана баща. Съпругата му Шарлоте Райли роди момченце, кръстено Форест - по името на популярния герой на Том Ханкс от филма „Форест Гъмп“, който тя обожавала. Двамата вече имат едно дете.

41-годишната звезда посочва в изявление, че „той и съпругата му са изключително щастливи от новото попълнение в семейството си“. Приятели на актьора пък заявиха, че бебето е „одрало кожата на баща си“. Том и Шарлоте са щастливо женени от 2014 година. Двойката се запознава на снимачната площадка на филма „Брулени хълмове“ през 2009 година, в който играе ролите на Катрин и Хийтлиф. Актьорът има и син на 10 години от предишна връзка.

Откриха му восъчна фигура с туптящо сърце

Музеят на мадам Тюсо в Лондон предлага на почитателите на актьора Том Харди шанса да се доближат до идола си, като представи восъчна фигура с туптящо сърце на звездата. Фигурата изобразява Харди, седящ на диван с ръка върху облегалката. Така посетителите могат да се приближат до него, да чуят туптенето на сърцето му и дори да го прегърнат. Тялото на двойника е меко и топло.

Музеят, който има клонове на различни места в света, позволява на хората да докосват восъчните фигури на знаменитости, като понякога това води до прекомерна близост. Музеят на мадам Тюсо в Ню Йорк трябваше да премахне двойника на канадския изпълнител Джъстин Бийбър през 2014 г., след като копието беше опипвано от изключително голям брой фенове.

Най-трудното предизвикателство

Том Харди няма проблеми да играе ролите на сурови мъже, но следващото предизвикателство пред него вероятно ще е най-трудното. Той вече се подготвя да се превъплъти в полковник Блеър „Пади" Мейн, който ръководи елитната британска дивизия SAS през Втората световна война.

Съвременниците на полковника го описват като безстрашен войник, който обаче има опасно избухлив нрав, особено когато е пиян. Освен това, Мейн е хладнокръвен убиец, който стреля дори по невъоръжени хора. Ролята на този човек е поверена именно на Том Харди в новия сериал по сценарий на създателя на „Peaky Blinders" Стивън Найт.

Ако сериалът се приеме добре от зрителите, това ще е още една червена точка за Харди - без съмнение един от хитовите актьори в днешно време.

40-3 Със съпругата си Шарлот

40-7 Том Харди е командор на Ордена на Британската империя от ноември 2018 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино