Тоновете луга не топят снега

Солно-пясъчна смес по спирките на градския транспорт

Химическите препарати се слагат само по пешеходни зони и подлези

Тоновете луга, сол и пясък, които се хвърлят по улиците в цяла България, не успяват да разтопят снега, показва проверка на “Труд” в различни райони на страната.

Масовата практика е, въпреки че лугата е неефективна при температури под 10 градуса, да се използва именно тя, защото е в пъти по-евтина от калциевия и магнезиев хлорид, които топят леда и при -30 градуса.

Във Варна основните булеварди и улици се обработват основно с техническа сол и луга. Когато температурите паднат под -10 градуса, се оказва, че лугата е неефективна срещу дебелия лед, коментира за “Труд” началникът на общинския отдел “Дейности по защита на населението” Купен Пашов. Тогава машините пръскат предимно сол.

В Пловдив химическите препарати се използват само срещу обледяването на пешеходните зони, подлезите и надлезите. Около спирките на градския транспорт пък се ръси със солно-пясъчна смес.

В Бургас само през последните четири дни за обработка на пътищата са използвани 350 тона сол, 150 тона луга, пясък и антилед препарат, но само за главни пешеходни артерии.

Във Велико Търново дневно се хвърлят по около 20 т сол, пясък и химически препарат.

 

Смесите нараняват лапите на животните

Предизвикват парене и болка у четириногите

Основен проблем е, че лугата се хвърля на купчини и не се разпределя равномерно.

Лугата, солно-пясъчните смеси и химикалите, които се ръсят по улиците в борбата срещу вледеняването, са опасни за животните, тъй като предизвикват парене и болка в чувствителните им лапи.

“Проблемът е сериозен, най-вече за кучетата, които страдат при разходка по обработвани с луга и други смеси площи. За тях не е помислено, когато се прави опит за разрешаване на ситуацията с леда”, заяви пред “Труд” Явор Гечев от организацията за защита на животните “Четири лапи”.

Той обясни, че една от основните причини смесите да са толкова опасни за четириногите е, че се хвърлят на купчини, вместо да се разпръсват равномерно. Гечев съветва стопаните веднага след разходка да измислят лапите на домашния си любимец и предупреждава, че при дълъг престой върху голямо количество луга би могло да се стигне дори до леки изгаряния.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България