Топжурналистът Силвия Симова ще се грижи за имиджа на ЦИК

12 години юристката е сред най-добрите съдебни репортери, отразява всички знакови убийства на прехода

Известната журналистка Силвия Симова ще се грижи за имиджа на Централната избирателна комисия (ЦИК). Доскорошната пиарка на Българската национална телевизия (БНТ) стана пряк отговорник за връзките с медиите на комисията и неин журналистически глас. Тя е юрист по образование, един от знаковите съдебни репортери през годините на прехода и всичко това със сигурност ще й помага много в новото начинание. Все пак ЦИК е органът, който провежда изборите, и Изборният кодекс е настолната книга на комисията.

Близо 20-години Силвия Симова работи в сферата на публичните комуникации. Професионалният й път започва като репортер в Детска редакция на БНТ. Цели 12 години тя е сред най-изявените съдебни репортери на информационните емисии „По света и у нас“ на обществената медия. Всъщност Силвия е първата в тази област и досега е смятана за една от най-добрите.

Симова отразява най-големите дела на Прехода. Едни от най-емблематичните са „Белите брези“, делото на бившия министър-председател Георги Атанасов и много други. Младата репортерка е във вихъра на събитията в онези години точно след промените. Днес Силвия още помни живата верига от хора, които не пускат тогава бившия премиер Атанасов да влезе в затвора.

Точно тя е и първият репортер, който отива на улица „Латинка“ в столицата след убийството на премиера Андрей Луканов през октомври 1996 г. Още едно убийство белязва репортерската й кариера – на Иво Карамански. Фактически няма убийство, което Силвия да не е отразявала на екрана на БНТ.

Професионалната ѝ биография преминава още през военното предаването „Заедно“ по БНТ и след това и в обзорното политическо предаване „Екип 4“ с водещи Милена Милотинова и Евгения Атанасова.

В периода 2001-2004 г. оглавява Пресцентъра на 39-ото Народно събрание на България, когато проф. Огнян Герджиков беше председател на парламента. През тези 4 години амбициозната и твърда дама е глас на известния юрист.

След това Силвия става директор „Връзки с обществеността и медиите“ на БНР. Настоящият имиджмейкър на ЦИК е известна и с друг интересен факт – тя и колегата й Васил Чобанов са двамата, които възстановяват култовото списание „Общество и право“. След известно време те го преименуват на „Правен свят“ и Симова става негов изпълнителен директор.

Когато Вяра Анкова застана начело на БНТ, Симова получава покана от нея да оглави дирекция „Публични комуникации" в обществената медия. И така 9 години тя беше пиар на БНТ. От няколко дни вече е в ЦИК. Красива и амбициозна, Силвия Симова се надява, че ще мине и през това професионално предизвикателство. А паметливи биха прибавили за нея още един любопитен факт – неин брат е известният криминален репортер на БНТ, друго знаково име на медията - Явор Симов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България