Топлата вода и парното поскъпват (обзор)

Засега няма да спират отоплението в София

Топлата вода и парното ще са с по-високи цени от юли. Увеличението се налага заради сериозната динамика в цените на петрола на международните пазари, обясни Иван Иванов, председател на Комисията за енергийно и водно регулиране.

„След като вчера американският президентът Доналд Тръмп обяви, че от 1 май ембаргото върху иранския петрол влиза в сила за всички държави по света, цената на петрола нараства бързо”, посочи той.

Иванов увери, че няма да има драстично увеличение на цената на топлинната енергия. „Нито 108%, нито 88% ще бъде скокът в цената. Колко точно ще е поскъпването, ще отговорят експертите на КЕВР”, каза председателят на регулатора.

Припомняме, че преди няколко дни различните топлофикации в страната поискаха увеличение на цените между 3 и 108%, като за най-голямо поскъпване настоя габровското дружество, а за най-малко - столичното.

Междувременно от „Топлофикация” София заявиха пред „Труд”, че засега парното в столицата няма да спира. Причината е, че не е изпълнено нито едно от двете задължителни условия - среднодневната температура да е над 12 градуса, както и да има прогноза за дългосрочно затопляне на времето, обясни говорителят на „Топлофикация” София Елизабет Павлова.

Тя напомни, че според нормативната уредба дружеството трябва да осигурява отопление от 1 октомври до 30 април. Така че след края на месеца парно може да има, само в жилищни сгради, в които има решение на етажната собственост топлоподаването да продължи.

От днес без парно вече са жителите на Козлодуй и Бургас, а от вчера то беше спряно в Пловдив, Плевен и Враца.

В София се очаква отоплителният сезон да приключи също тази седмица, съобщиха от една от фирмите за топлинно счетоводство. Затова годишното отчитане на топломерите на клиентите є в София стартира от 29 април и ще продължи до края на май.

Изравнителните сметки за София ще бъдат изготвени и разпратени към домоуправителите до 5 юли 2019 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари