Топлата зима напълни водоеми в Шуменско с птици

Бум на водолюбиви птици се наблюдава по язовирите в Шуменско, а специалсти го отдават на топлото време. На язовир "Тича" в област Шумен през последния уикенд експерти от Регионалната инспекция по опазване на оклоната среда в Шумен и Българско дружество за защита на птиците са преброили 647 видолюбиви и други пернати. Те са от всевъзможни видове - голяма бяла чапла, сива чапла, голям корморан, голям гмурец, лиска, речна чайка, зеленоглава патица, морски орел, мишелов, зелен кълвач, щиглец. По същото време на миналата година броят им е бил почти два пъти по-малък - едва 340 водолюбиви и други екземпляри.

На язовира до град Шумен също има бум - преброени са 622 пернати, при едва 20 през предходната година и то само от три вида - кос, хвойнов и беловежд дрозд.

Според специалисти времето е основният фактор, през 2017 г. водоемите са били замръзнали, а сега не е така.

Проведеното в края на миналата седмица преброяване е 42-то среднозимно на зимуващи водолюбиви птици. Обходени са язовирите Тича, Фисека, Съединение, Ястребино, Дибич и Шумен.

Среднозимното преброяване на водолюбивите птици се провежда от 1967 г. в почти всички европейски държави, координира се от Wetlands International. Целите на преброяването са да се определи размерът на европейските популации на водолюбивите птици и да се оцени състоянието на влажните зони, където те зимуват, уточняват от РИОСВ-Шумен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България