Топлофикация София поиска по-скъпо парно

председател на КЕВР Иван Иванов

34 млн. лв. може да загуби “Булгаргаз”

През зимата няма да променяме цените на топлото, обявиха от регулатора

В разгара на отоплителния сезон столичната топлофикация поиска повишение на цените на топлата вода и парното в София с 2-3% заради предстоящото поскъпване на природния газ. Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов обаче заяви, че няма да се позволи промяна на цената на парното посред зимата.

В началото на месеца държавният доставчик “Булгаргаз” внесе заявление за поскъпване на синьото гориво с 13,52% до 322,72 лв. за 1000 куб. метра от 1 януари във връзка с по-високите цени на петрола през последните месеци. На свое закрито заседание КЕВР прие, че сметките са верни, но поскъпването на газа ще бъде само с 4,65% до 299,94 лв. за 1000 куб. метра, като се отчетат надвзетите приходи на “Булгаргаз” през отиващата си година. По действащите правила при незначително повишение на стойността на горивото регулаторът не е длъжен автоматично да актуализира тарифите на топлофикациите.

“Когато има 5% увеличение на цената на газа, парното би трябвало да поскъпне с 2-3%”, заяви пред журналисти зам.-директорът на “Топлофикация София” Васил Тренев. Той предупреди, че ако цената на топлинната енергия се запази, това ще ощети столичното парно и то няма да може да плаща навреме сметките си за газ. Държавният доставчик също не е доволен от проекта на КЕВР. “Булгаргаз” ще продава горивото по-евтино, отколкото го купува, ако повишението е само с 4,65%”, каза директорът по лицензионните дейности в дружеството Иван Иванов, съименник на шефа на регулатора.

Заради орязаното поскъпване компанията може да загуби общо 34 млн. лв. От тях 24 млн. лв. - от разликата между разходите за покупка на руския газ и приходите от продажбата му и 10 млн. лв., ако се запази сегашният валутен курс от 1,87 лв. за долар. В новата цена на едро не са включени и 2,7 млн. лв. разходи за добавката “Задължения към обществото”. За 2016 г. “Булгаргаз” има надвзет приход от 40 млн. лв. По-малкото увеличение на цената ще прибере около 22 млн. лв. от тази сума, обясни председателят на КЕВР. Окончателното решение за цената на природния газ от 1 януари ще бъде взето на закрито заседание на комисията на 30 декември.

Добавка в цената на газа при късна заявка

Фирмите ще плащат нов вид добавка в цената на газа, ако не са заявили до 31 август в “Булгаргаз” необходимите им количества за следващата година. Това предвижда промяна в наредбата за ценообразуване, одобрена днес от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Чрез добавката клиентите ще покриват допълнителните разходи по договора с “Газпром”, които са предизвикали със закъснението си. За първи път тази компонента ще се появи в цените от 1 април, защото разходите първо трябва да бъдат направени.

Шефът на КЕВР Иван Иванов заяви, че няма опасност клиентите на “Овергаз Мрежи” да останат без газ след Нова година, тъй като сключването на нов договор с “Булгаргаз” е на финалната права.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика