Топъл Малък Сечко

Максималните температури ще достигат близо 20 градуса

Сняг се чака през последните 10 дни

Тази година февруари ще бъде с температури над нормата, като най-голяма е вероятността средните месечни да бъдат с положително отклонение между 1.5 и 2.5 градуса. По-малка е вероятността отклонението да бъде с над три градуса, а най-малко вероятно е месецът да завърши с отрицателна температурна аномалия.

Във валежно отношение, месецът ще бъде нормален, като има индикации за слабо наднормени валежи в западната половина на страната.

На първи февруари облачността ще се разкъсва и ще намалява и над по-голямата част от страната ще се установи слънчево време. Повече облаци ще се задържат над Източна България. Вятърът ще бъде слаб от запад-северозапад. В събота отново ще се заоблачава и в неделя облачността ще бъде разкъсана, често значителна. Ще бъде от средния и високия етаж и валежи са малко вероятни. Чувствително ще се затопли, като на места в Централния и Източен Предбалкан, както и на места в Югоизточна България, максималните температури ще достигат 17, 18 градуса. В северозападните райони видимостта ще остане намалена ще бъде по-студено. В началото на следващата седмица ще започне понижение на температурите, но ще бъде по-топло от обичайното. Ще бъде предимно облачно, но без валежи. През втората половина на следващата седмица застудяването ще бъде по-чувствително и температурите ще се доближат до нормалните, без да има сериозни студове. Ще има и превалявания – първо от дъжд, след това от сняг, но към този момент изгледите са валежите да не са продължителни и обилни.

Сравнително студено ще бъде и в началото на второто десетдневие, когато ще превали сняг. Възможно е след изясняване температурите на места да се понижат под минус 10 градуса. Към средата на десетдневието ще настъпи няколко дневен период със затопляне и с повече слънчеви часове, но към 18, 20 февруари отново ще застудее.

През повечето дни от третото десетдневие има голяма вероятност да бъде с температури над обичайните, като най-топлите ще достигат и надхвърлят 15 градуса. Краткотрайни захлаждания с превалявания от дъжд и сняг се очакват около 23 и 27 февруари.

 

Статистика

През 1929 г. брегът на Черно море замръзва

Въпреки че през февруари средните температурите са по-високи от януарските, в Северна България и високите полета те са близки до нулата, а в южните райони средната месечна температура е плюс 3, плюс 4 градуса. Утрините са студени и минималните температури са отрицателни - средните минимални са между минус 5 и 0 градуса.

Най-ниските показания на термометрите през февруари са отчетени в Севлиево - минус 35 градуса, в Исперих и Кнежа - минус 32 градуса, във Видин, Чирпан, Горна Оряховица - минус 31. Много студен е бил февруари през 1929 година, когато водната повърхност по нашето черноморско крайбрежие се покрива от плътен лед.

Земното магнитно поле ще бъде спокойно, със слабо активизиране на 1 и 20 февруари.

 

Народна метеорология

Задава се студен март

Народната метеорология включва прогнози за времето, които са основани на традиционните познания и наблюдения върху движението на небесните тела, атмосферните явления, поведението на животните, състоянието на дърветата и растенията. В тях е синтезиран многовековният трудов опит на селския стопанин.

Малък Сечко, ако е топъл, Великден ще е студен. Ако през февруари котката се препича на слънце, каквато е прогнозата за началото на месеца, то през март ще се крие на топло. Ако прогърми през февруари, то храните ще са скъпи, а годината ще е дъждовна.

Ако на Трифоновден (първи февруари) вали дъжд, то пролетта ще е дъждовна, кошерите ще са пълни, а ако вали сняг на този ден, лятото ще е дъждовно, царевицата пък ще е добра.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Времето