Топ 10 трансфери през зимата

 

Истерията около затварянето на зимния трансферен прозорец приключи. Отборите от топ 5 на Европа отново не щадиха средства в търсенето на нови звезди, но в интерес на истината впечатляващите сделки този път не бяха чак толкова много. Доказателство за това е фактът, че клубовете от Висшата лига за пръв път от 2012-а насам вложиха по-малко средства в сравнение с предходната година – общо 180 млн. паунда. Изненадващо част от грандовете не само на Острова, но и на Стария континент, дори останаха безразлични и решиха да заложат на наличните футболисти. Други пък побързаха да затворят сделки, които ще влязат в сила през лятото. Ето и топ 10 на най-внушителните трансфери през зимата.

Сеск Фабрегас

От „Челси“ в „Монако“

След 4 години и половина в Лондон Сеск Фабрегас се съгласи да помогне на „Монако“ в труден момент. Халфът си тръгна от „Стамфорд Бридж“ след 198 мача за „сините“ и 22 гола. Испанският футболист обаче ще се запомни с ювелирните подавания и 111-те асистенции на Острова, част от тях са и с екипа на „Арсенал“. Само Райън Гигс има повече голови пасове от него в историята на английския футбол. На стадион Луи II” си осигуриха Фабрегас срещу скромните 10 млн. паунда.

Кшиштоф Пиатек

От „Дженоа“ в „Милан“

На „Сан Сиро“ феновете отново се усмихват, а светлият лъч се казва Кшиштоф Пиатек. Полякът вкара 19 гола в 21 мача за „Дженоа“ и привлече вниманието на европейските грандове. Но въпреки интереса на „Наполи“, „Ювентус“, „Реал“ (Мадрид) Пистолеро избра да облече „червено-черната“ фланелка. И още в първия си мач като титуляр в Милано вкара два гола на „Наполи“ и класира „росонерите“ на 1/2-финал за купата на Италия. Гонсало кой? Ако така продължава и занапред, ръководството на „Милан“ ще забрави бързо за 35-те милиона евро, платени на тима от Генуа.

Гонсало Игуаин

От „Ювентус“ в „Челси“

Аржентинецът прекрати наема в „Милан“, където изигра шест бледи месеца. На „Сан Сиро“ 31-годишният нападател записа 15 мача и 6 гола за първенство. Изненадващо, опитният футболист реши да продължи кариерата си на „Стамфорд Бридж“, където треньор е Маурицио Сари. Двамата работиха съвместно в „Наполи“. Не е ясна цената, която „Челси“ ще плати за шестте месеца наем, но по всяка вероятност сумата е 9 млн. евро, колкото трябваше да даде и „Милан“ за правата му за есенния дял. А в Лондон имат опция да вземат Игуаин под наем и през следващата кампания срещу други 18 млн. или да го откупят за 36 млн.

balotelli

Марио Балотели

От „Ница“ в „Марсилия“

Един от най-чудатите трансфери в първенствата от топ 4. Нападателят ще изкара следващите шест месеца в големия съперник на досегашния му отбор - „Олимпик“ (Марсилия). Супер Марио пристигна на „Велодром“ със свободен трансфер, след като скъса договора си с „Ница“. Сега контрактът му с „Олимпик“ е до края на сезона, но за това време италианецът ще прибере близо 4 млн. евро. Интересното е, че дебютът на лошото момче в Лига 1 през 2016 година бе срещу тимът от Марсилия, а той вкара 2 гола. Сега при първата си поява с екипа на новия му отбор Балотели вкара гол при 1:2 срещу „Лил“. Първи негов през кампанията.

Леонардо Белерди

От „Бока“ в „Борусия“ (Дортмунд)

Пореден разумен ход от страна на ръководството на „жълто-черните“. Немският гранд брои 15 млн. евро за 19-годишния бранител на „Бока Хуниорс“ с мисъл за бъдещето. Силните страни на южноамериканеца са играта във въздуха, умението да чете действията на съперника, не рискува и при изнасянето на топката. Няма да е изненада, ако след някой друг сезон на „Сигнал Идуна Парк“ обявят солидна печалба при изходящ трансфер на Белерди. Именно с подобни ходове спортният директор Михаел Цорк осигури на клуба над 500 млн. евро от продажбата на някои от звездите на тима от 2015 година насам.

Кристиан Пулишич

От „Борусия“ (Дортмунд) в „Челси“

Доказателство за умелата игра на „Борусия“ на трансферния пазар е продажбата на Кристиан Пулишич. Немският тим ще прибере за американския национал 64 млн. евро, но сделката ще бъде задействана през лятото. Пулишич пристигна в клуба през 2015 година и въпреки крехката възраст постепенно се наложи като основен играч на „жълто-черните“. 20-годишният талант разполага с отлична техника, точен мерник, който прилага както при удари, така и при подабавания. Може да играе добре на двата фланга, а също и зад нападателя.

Франки Де Йонг

От „Аякс“ в „Барселона“

„Барселона“ спечели една от най-големите битки на трансферния пазар през зимата. А защо не и най-голямата. Каталунците си осигуриха подписа на обещаващия халф на „Аякс“ Франки Де Йонг, силно желан от финансово могъщи клубове като ПСЖ и „Манчестър Сити“. Сделката е на стойност 75 млн. евро, но сумата може да нарасне до 86 млн. с различните бонуси, заложени в договора. Младото „лале“ е определяно за новия Иниеста на „Камп Ноу“, но това той ще доказва от лятото, тъй като остатъка от сезона ще изкара в досегашния си тим в Ередивизи.

morata

Алваро Мората

От „Челси“ в „Атлетико“ (Мадрид)

Трудният престой на испанеца на „Стамфорд Бридж“ приключи. Мората се присъедини към „Атлетико“ под наем за срок от 18 месеца, където ще опита да съживи кариерата си. Интересното е, че нападателят тръгна за големия футбол именно от школата на „дюшекчиите“, въпреки че в мъжкия футбол дебютира с екипа на големия градски съперник „Реал“.

„Животът ми е поемал по много отклонения, но това е съдба да пристигна тук – обясни испанският футболист. - Горд съм, че отново съм в отбора от моето детство, където имам толкова много спомени.“

Мората пристигна в „Челси“ за рекордните за клуба 80 млн. евро, но вкара едва 24 гола във всички турнири за година и половина.

Леандро Паредес

От „Зенит“ в ПСЖ

И през този трансферен прозорец шампионът на Франция не изневери на принципите си. На „Парк де Пренс“ броиха 45 млн. евро на лидера в руската Висша лига, за да си осигурят полузащитника. Аржентинецът вече натрупа солиден опит в Европа, където игра още за „Киево“, „Рома“ и „Емполи“. Паредес е спряган за заместник на напускащия през лятото Адриен Рабио и контузения Марко Верати. 24-годишният играч отказа на „Челси“, за да се присъедини към новите си съотборници Неймар, Килиан Мбапе и Джанлуиджи Буфон.

Sala

Eмилиано Сала

От „Нант“ в „Кардиф“

Най-тъжният трансфер може би в цялата история на футбола. Аржентинецът загуби живота си именно заради преминаването му в клуба от Висшата лига. Нападателят изчезна на път за Острова, след като избра да пътува с малък самолет, а не с редовен полет. Сделката тепърва ще се разглежда от ФИФА и УЕФА, тъй като британският клуб отказва да плати въпросните 18 млн. евро на „Нант“. От своя страна френският клуб счита сделката за финализирана, а в транфера е намесен и трети отбор - „Бордо“, чакащ процент от Сала. Но това са детайли, които не могат да върнат живота на един млад човек, чиято смърт съкруши хиляди фенове, роднини и приятели.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят