Тостер за снимки и ходещо кошче създадоха БГ ученици

Роботът Сани бе сред най-интересните разработки на учениците. Снимки: МОН и фейсбук

Електрониката има бъдеще в България, заяви зам.-министърът на образованието Таня Михайлова

Най-добрите си технологични разработки в областта на компютърните мрежи, софтуера, вградените микрокомпютърни системи и роботиката представиха близо 200 ученици от VIII до XII клас в Технологичното училище “Електронни системи” (ТУЕС) към Технически университет - София по време на второто издание на ТУЕС фест.

Демонстрирани бяха 72 иновативни технически проекта, сред които има и забавни машини и роботи, и строго специализирани мрежови и софтуерни разработки. Много от дванадесетокласниците се представиха с дипломните си работи, съобщиха от Министерството на образованието и науката. Разработките на учениците ТУЕС са надежда, че електрониката има бъдеще в България, коментира зам.-министърът на образованието Таня Михайлова.

Едни от най-любопитните разработки за посетителите бяха т. нар. Battle bots, роботите и видео игрите. Сред тях има часовник от вентилатор, тостер, който изпича снимки, ходещо кошче за смет, мишка със система за охлаждане на ръката, електро борд и др. Представен бе и прототипът на 8-битов компютър, създаден с учебна цел.

Учениците демонстрираха още устройство преводач, което пише на брайлово писмо, система за автоматично разпределяне на медикаменти за възрастни в социални домове, монитор за физическото и психическото състояние на човек, система за проследяване на автентичността на стоки в магазинната мрежа, инкубатор за яйца и други.

Представители на ИТ сектора бяха впечатлени от проекти на мрежови архитектури, системи за отхвърляне на злонамерен трафик и атаки, и дори дори система за жестови контрол на компютър. Представен бе и проект за защита на WI-FI мрежи, който намира паролите на безжични системи в близост.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии