"Травиата" се завръща на Античния театър в нов спектакъл на "Опера Пловдив"

unnamed-14Най-играната опера в света - "Травиата" от Джузепе Верди, се завръща в събота от 21 часа на сцената на Античния театър в премиерна постановка в рамките на фестивала "Opera Open 2017". Една от най-трагичните любовни истории оживява под режисурата на доц. Нина Найденова. Диригент на спектакъла е Иван Ангелов, който това лято чества 75-годишен юбилей. Главните роли са поверени на талантливото сопрано Станислава Момекова в ролята на куртизанката Виолета и на гост-солистите с международна кариера - тенорът Иван Момиров и полският баритон Марчин Брониковски, който отбелязва 25-годишен юбилей на сцената.

Интерпретацията на доц. Нина Найденова избягва необузданата и сиропирана баналност въпреки заложените вечни теми и конфликти в произведението: общество и личност, морал и праведност, експлоатация и експлоатирани, родители и деца, болест и живот, прегрешение и изкупление.  В пъзела от теми режисьорката се фокусира над "смирението" в различните му проекции и търсенето на път към него. Откритата антична сцена е превърната от художника Николина Костова-Богданова в "златна клетка" за безпътната куртизанка Виолета и нейните богати обожатели.

Стотици метри коприна пък са преминали през ателиетата на Операта за едни от най-пищните сценични костюми, виждани някога на Античния театър. Мащабът на продукцията не позволява тя да бъде представяна в зала на закрито и затова всички любители на операта под тепетата се молят за хубаво време в съботната вечер на 17 юни.  Хореограф на спектакъла е Боряна Сечанова, която освен с балета, работи неуморно със солистите и хора на Опера Пловдив, за да пресъздаде е блясъка и суетата на разгулния Париж.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България