Транспортната комисия в ЕК решава за бъдещето на пакета "Мобилност"

Европейска комисия, ЕК. Снимка: Владимир Савов

Транспортната комисия в Европейския парламент решава тази вечер каква ще е позицията й за бъдещето на пакета "Мобилност" и дали той може да се гласува от депутатите. Газовите доставки пък обсъждат представители на Еврокомисията, Русия и Украйна.

Резултат от срещата за пакета "Мобилност" все още няма. Очакваше се той да бъде обявен около 19:30 ч българско време, но разговорите се проточват, предае БНТ. Транспортната комисия трябва да реши дали пакетът "Мобилност", който преди две седмици беше приет само частично, може да продължи в пленарна зала или ще остане за следващия Европейски парламент.

Българската позиция е промените да не бъдат гласувани в този парламент. Каквото и да се реши днес обаче, то ще е само препоръчително, тъй като няма задължителен характер.

Днес имаше и много важна среша между зам.-председателя на ЕК, външния министър на Украйна и министъра на енергетиката на Русия. Тримата обсъдиха доставките на руски газ през Украйна към ЕС.

Сегашният договор изтича в края на годината и трябва да има политическо решение какво ще стане с тези доставки в контекста на обтегнатите отношения между Русия и Украйна. Гаранциите на Русия са, че криза в доставките тази зима няма да има.

"Сигурността на газовите доставки тази зима също бяха дискутирани и добрата новина е че всичко е наред, под контрол и не предвиждаме никакви усложнения тази зима", обясни Марош Шефчович, зам.-председател на ЕК.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа