Транспортният министър: БДЖ може да печели по 4 млн. лева годишно от атракционни пътувания

Приходите на БДЖ от атракционни пътувания могат да бъдат 4 милиона лева на година. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев днес по време на демонстрационно пътуване с парен локомотив до Черепишкия манастир с участието на министър-председателя Огнян Герджиков, министри и дипломати.

Министър Алексиев допълни, че идеята за това пътуване е да покажем пред дипломатическия корпус, в навечерието на националния празник, българската традиция, история, духовност, защото е важно и трябва да бъде популяризирано.

В момента се разработва програма за атракционни пътувания с железницата, като се водят разговори с туроператори за такава дейност. „Идеята е те да бъдат редовни пътувания, а не да бъдат периодични. За тази цел е нужен ясен график, включване на туроператор и реклама, и мисля че присъствието на целия дипломатически корпус днес, е една много сериозна реклама за това“, добави още министър Христо Алексиев.

България е една от малкото страни в Европа, която притежава такъв подвижен състав – парни локомотиви и исторически вагони, които са в експлоатация. В повечето страни в Европа те са музейни експонати. Това е и най-голямото предимство за реализирането на намеренията ни за атракционните пътувания, отбеляза още министърът.

Пред журналисти министър Алексиев направи и кратка равносметка на постигнатото през изминалия месец в системата на железницата. Изпълнението на Графика за движение на влаковете е подобрено от 77 % на 92 %. Закъсненията на база денонощие са намалени от 2500 минути на 680 минути. Министър Алексиев отбеляза, че тези резултати са постигнати с по-добри организационни мерки без изразходването на допълнителен финансов ресурс, дори такъв бе спестен на дружеството.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България