Транспорт и екология са приоритети на София през 2018 г.

Столичната община със своя система срещу мръсния въздух

Купуват 142 автобуса, 20 електробуса и 13 трамвая

Транспортът и екологията са сред основните приоритети в бюджета на Столичната община за 2018 г. , който ще бъде гласуван на 12 януари. Той беше представен вчера в Правец от столичния кмет Йорданка Фандъкова и заместник-кметa по финанси Дончо Барбалов. Догодина София ще разполага с 1,433 млрд. лв., което е със 105 млн. лв. повече от миналата година. Въпреки по-високия бюджет данъците и таксите няма да сe повишават.

Най-много средства са заложени в инвестиционната програма на града - 492,9 млн. лв. От тях 383,6 млн. лв. са парите, които общината е защитила по оперативни програми. Най-големият инвестиционен проект е метрото. Над 327 млн. лв. ще бъдат вложени в изграждането на първите 12 станции от третия лъч на подземната железница. От тях 16,6 млн. лв. са общински, а другите - по ОП “Транспорт”. Ще бъдат изградени два нови буферни паркинга - при метростанциите “Васил Левски” и “Люлин”.

Сред приоритетите в бюджета са транспортна инфрастрултура, изграждане и ремонт на булеварди, улици и трамвайни трасета. Предвидени са 103 млн. лв. за тази задача, като за първи път за големите булеварди се дава толкова, колкото за кварталните улици, обясни Фандъкова.

Общината модернизира и градския транспорт. С над 135 млн. лв. ще купи 142 автобуса и 20 електробуса. 13 нови трамвая ще бъдат доставени за линия 5, чието трасе ще бъде обновено изцяло догодина, както и релсите по Графа, улица “Каменоделска” и по бул. “България”.

“Големият ангажимент, на който подчиняваме всички приоритети, е по-чиста околна среда и подобряване на качеството на въздуха - стратегически приоритет за следващите години”, обясни столичният кмет Йорданка Фандъкова.

В тази връзка София разработва собствена система за мониторинг на качеството на въздуха, която да надгради националната. Освен това Фандъкова ще проведе среща с представители на прокуратурата и министъра на екологията Нено Димов. Целта е да се реши какви мерки да се предприемат срещу горенето на отпадъци за отопление, тъй като 40% от запрашаването на въздуха в столицата се дължи точно на битовото отопление. Общината вече събира по райони старите гуми - акции бяха проведени в “Овча купел” и “Младост”. 2530 гуми са събрани след последните два уикенда. Мръсният въздух в София ще бъде тема и на отделен форум по време на Председателството, обяви още Фандъкова. Започна и замерване на качеството на въздуха в районите “Красна поляна” и “Овча купел”, от мобилни станции на Изпълнителната агенция по околна среда.

През 2018 г. ще заработят и 7-те газанализатора, които общината дари на КАТ за да проверява за екостандартите на колите. Ще бъдат реконструирани паркове и градини, включително Западният парк. 2000 дръвчета ще се засадят по улици и булеварди. 183 млн. лв. са за почистване от такса битови отпадъци. Целите на общината са по-често миене на улици, намаляване на депонирането и увеличаване на рециклирането на отпадъци.

 

Монтират 220 нови информационни табла

Видеонаблюдение по спирките на градския транспорт

Пристига първият метровлак за новата линия

Столичната община ще стартира и пилотно видеонаблюдение на спирките на градския транспорт, за да се гарантира сигурността на гражданите. Първите камери ще бъдат поставени по маршрута на трамвай 5 - от “Княжево” до Съдебната палата. Освен това 220 нови информационни табла ще бъдат монтирани по спирките на градския транспорт в София. Това съобщи вчера заместник-кметът по транспорт Евгени Крусев. Той съобщи, че софиянци ще си имат и нов трамвай, който ще тръгне по бул. “Каблешков” и ще свързва булевардите “България” и “Черни връх”. В проектобюджета на общината са предвидени 37,5 млн. лв. за реконструкция на трамваен път. Релси ще бъдат подменяни по “Граф Игнатиев”, бул. “Цар Борис III”, ул. “Каменоделска”, бул. “България” и др.

На обсъждане пък ще бъде подложена идеята за удължаване на трасето на тролей 5 от ж.к “Младост” 1 към ж.к “Младост” 2. За сметка на това обаче е възможно да бъде закрит автобус 306. “Най-скоро предстои да пристигне първият метровлак за новата линия на метрото. Депото вече е в много напреднал стадий на изграждане. Метровлаковете ще бъдат от най-модерно поколение, което позволява движение и без машинист”, обясни Крусев.

 

Възстановяват 10 моста

Ремонтират основни булеварди

През идната година ще бъдат ремонтирани основни столични булеварди, съобщи зам.-кметът на София Евгени Крусев. Планира се довършване на разширението на бул. “Тодор Каблешков” от бул. “Братя Бъкстон” до бул. “Цар Борис III”. Продължава изграждането на локалните платна покрай Северната скоростна тангента. Разширяват бул. “Монтевидео” в участъкът от ул. “Боряна” до бул. “Никола Петков”. Ремонтират трамваен релсов път по бул. “България”. Общината ще прави и рехабилитация на бул. “Асен Йорданов” от бул. “Шипченски проход” до Искърско шосе.

“Планира се ново транспортно-комуникационно решение по бул. “Ген. Скобелев” от бул. “Хр.Ботев” до бул. “Витоша”, включително ремонт на тунела при НДК”, обясни Крусев. Ще се изгражда бул. “Тодор Каблешков” от бул. “България” до бул. “Черни връх”. Ще има ново кръгово кръстовище на бул. “Климент Охридски” и бул. “Андрей Ляпчев”. Градската управа предвижда и кръгово при ул. “Папрат” и ул. “Захари Зограф”. Планира се изграждане на Източната тангента в участъка от ССТ до бул. “Владимир Вазов”.

Ще бъдат ремонтирани и 10 моста. Един от предвидените за реконструкция мостове е по ул. “Даскал Стоян Попандреев”, а друг се намира по пътя за Кремиковци. Над 37 млн. лв. дава общината за ремонти на вътрешноквартални улици.

 

Зам.-кметът Тодор Чобанов:

15 000 места в забавачките разкрити за десетилетие

02-10-1От 2006 г. до 2017 г. в София са разкрити 15 000 места в детските градини, съобщи зам.-кметът по култура доц. Тодор Чобанов. За тази година в детските градини в София са разкрити 25 групи или 585 нови места за малчуганите, уточни Чобанов. В София догодина ще бъдат построени нови забавачки в “Манастирски ливади”, “Кръстова вада” и Курило, район “Нови Искър”. Ще се градят и много физкултурни салони. Работи и уеб портал на общината за родители на децата, записани в детски ясли в София.

 

Зам.-кметът Йоана Христова:

Инвестира се в паркове, аквапарк и в зоопарка

02-10-2Над 1,5 млн. лв. са заделени за догодина за реконструкция и преустройство на сектор “Примати” в столичния зоопарк, съобщи столичният зам.-кмет Йоана Христова.

През 2018 година Столичната община планира ремонти на Западен парк, на входа на Южен парк от бул. “Гоце Делчев”, както и изграждане на първи етап на парк “Въртопо”. Общината е на финала на разширяването на новия парк “Възраждане” с още 25 дка. На част от този терен може да бъде изграден първият в София аквапарк за деца, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова.

 

Приходите се увеличават

Трудовата заетост в София е над 72%

13 млн. лв. е очакваното увеличение на постъпленията от данъчните приходи за 2018 г. и 17 млн. лв. - на неданъчните. Това стана ясно от думите на столичния зам.-кмет Дончо Барбалов. Той отново подчерта, че това ще стане без да има увеличение на местните данъци и такси.

Над 72% е коефициентът на заетост на жителите на София, а 42 хил. са дневни трудови миграции към столицата, допълни Барбалов. В последните години се увеличават собствените приходи на Столичната община. Към ноември 2017 г. са събрани 30 млн. лв. повече в сравнение със същия месец на 2016 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България