Тревожни разстройства мъчат народа

Тревожни разстройства измъчват 11,4% от населението ни. 6,2% от българите страдат от разстройства на настроението или депресии и афективни състояния, а 3,3% злоупотребяват с вещества, създаващи зависимост. Най-рискова за тежки депресии пък е възрастта между 20 и 34 години. Данните изнесе Националният център по обществено здраве и анализи по повод Световния ден на психичното здраве, който се отбелязва на 10 октомври за 24-та поредна година.

В глобален мащаб психичните разстройства засягат над 450 милиона души, показват данните на Световната здравна организация (СЗО). Основни причини за това са стресът в ежедневието и особеностите в начина на живот. Влияние оказват също социално-икономическите фактори, генетичната предразположеност, културните особености и др.

Ранни симптоми за наличието на проблеми са безсънието, честата умора, лошото настроение, раздразнителността. Препоръчва се консултация при психиатър, психотерапевт или психолог. Стигматизирането на психиатричните проблеми пречи тези разстройства да бъдат навременно и адекватно лекувани още в ранен стадий.

От СЗО отчитат, че хората в кризисни ситуации са още по-уязвими по отношение на стреса, употребата на психоактивни вещества, социалните нужди, нарушенията в социалното функциониране. Жените боледуват по-често от мъжете, но и по-често търсят професионална помощ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве