Треньорите като играчи в Шампионската лига

Manchester City's Spanish manager Pep Guardiola reacts during the UEFA Champions League round of 16 football match between Monaco and Manchester City at the Stade Louis II in Monaco on March 15, 2017. / AFP PHOTO / Valery HACHE

Голямото шоу стартира във вторник. Шампионската лига, турнирът на милионерите, златната кокошка отново ще снася яйце след яйце. В 32-а отбора са събрани футболисти за повече около три милиарда евро. Още в първия ден „Ливърпул“ ще приеме „Пари Сен Жермен“. Двата съперника не само са лидери в първенствата си. Треньорите им имат нещо много общо – Юрген Клоп и Томас Тухел стартираха кариерите си в „Майнц“, продължиха в „Борусия“ (Дортмунд) и продължиха да трупат слава в чужбина.

УЕФА направи идеалния отбор на специалистите от времената им като футболисти. Сред тях има впечатляващи имена с още по-внушителни визитки от края на миналия и началото на сегашния век.

Вратар

Хулен Лопетеги („Реал“)

Като вратар има само един мач за „Реал“. След това прекара три години в „Логронес“, когато си заслужи и единствения мач в националния отбор. Лопетеги има и пет мача за големия враг „Барселона“, преди да натрупа още пет сезона в „Райо Валекано“.

Десен бек

Серджио Консейсао („Порто“)

Спечели две титли с „Порто“, преди да премине в „Лацио“. С „римските орли“ триумфира с КНК, Суперкупата на УЕФА, титлата и купата в Италия. В 56 мача за Португалия вкара 12 гола. Най-впечатляващ е хеттрик срещу Германия на Евро 2000.

Централен защитник

Фатих Терим („Галатасарай“)

Юношата на „Адана Демирспор“ изигра пет сезона в родния си клуб. След това премина в „Галатасарай“, където има 11 години. Императора беше капитан на националния отбор на Турция в 35 от 51 мача, в които участва. За времето си – рекорд!

Централен защитник

Юрген Клоп („Ливърпул“)

Започна кариерата си като нападател, но се прочу като защитник на „Майнц“ в периода 1990-2001 година. Инстинктът на деветка му помогна да вкара впечатляващите 52 гола в 325 мача за клуба, на който по-късно бе треньор седем сезона.

Централен защитник

Маурисио Почетино („Тотнъм“)

Изключително твърд централен бранител, който игра заедно с Диего Марадона в петте си сезона в „Нюуелс Олд Бойс“. С „Еспаньол“ спечели кралската купа на Испания. Освен това беше в „Пари Сен Жермен“ и „Бордо“. Има 20 мача за националния тим на Аржентина.

Ляв бек

Еузебио ди Франческо („Рома“)

След младежките си престои в „Емполи“, „Лучезе“ и „Пиаченца“ най-силните години му бяха в „Рома“. Ди Франческо вкара 14 гола в 101 мача, заслужи 12 пъти да е национал на Италия. След „Рома“ продължи кариерата си отново в „Пиаченца“, „Анкона“ и „Перуджа“.

Вътрешен халф

Хосеп Гуардиола („Манчестър Сити“)

Юношата на „Барселона“ спечели шест титли, Шампионската лига, КНК и две кралски купи на Испания като част от „Дриймтима“ на Йохан Кройф. Освен това Пеп игра в „Бреша“, „Рома“, „Ал Ахли“ (Доха) и „Дорадос“. Има 40 мача за националния отбор и олимпийско злато.

Вътрешен халф

Диего Симеоне („Атлетико“)

По едно време беше футболистът с най-много мачове за Аржентина. Игра в „Лацио“, „Интер“, „Атлетико“ и „Севиля“. Най-големите му успехи са Купата на УЕФА с „Интер“, Суперкупата на Европа с „Лацио“ и титлата в Испания с „Атлетико“.

Вътрешен халф

Марк ван Бомел (ПСВ „Айндховен“)

Четири пъти стана шампион с ПСВ „Айндховен“ и два пъти бе избиран за футболист №1 на Холандия. По-късно спечели титли с „Байерн“, „Барселона“ и „Милан“. Триумфира в Шампионската лига като играч на каталунците през 2006 година.

Офанзивен халф

Карло Анчелоти („Наполи“)

Стартира кариерата си в „Парма“, където Чезаре Малдини го постави като втори нападател. Най-успешните му престои са в „Рома“ и „Милан“. Анчелоти има 26 мача за „скуадра адзура“, веднъж спечели три пъти Серия А и четири пъти купата на Италия. Най-големите му успехи са два триумфа в Шампионската лига с „Милан“.

Нападател

Ернесто Валверде („Барселона“)

Като футболист беше известен с прякора Чигури. За шест сезона в „Атлетик“ (Билбао) вкара 44 гола в 170 мача. Валверде има загубен финал за Купата на УЕФА с екипа на „Еспаньол“ от „Байер“ (Леверкузен). Игра за кратко в „Барселона“ и „Майорка“. С каталунците спечели КНК през 1989 година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят