Треньорката на гимнастичките: Не издържаха психически

Снимка СПОРТАЛ

И трите ни гимнастички Невяна Владинова, Катрин Тасева и Боряна Калейн не успяха да спечелят медал от отделните уреди на 36-ото световно по художествена гимнастика в София, но пък истински зарадваха българските фенове със сребърния медал в отборната надпревара. Момичетата играха сърцато и ентусиазирано на финалите на лента и бухалки. Но и те като повечето състезателки допуснаха грешки и „не издържаха психически“, както заяви по-късно старши треньорката на нашите Бранимира Маркова. Тя обаче посочи, че добрата конкуренция в отбора ражда силни резултати и българките ще се борят докрай.

Злато на бухалки спечели рускинята Дина Аверина със 19,000 точки, среброто отиде при Катерина Галкина от Беларус (18,900), а бронзът – при близначката на шампионката - Арина Аверина (18,850). Нашите Невяна (17,650) и Катрин (17,200) допуснаха неточности и останаха съответно шеста и осма.

Впечатляващото съчетание на рускинята Александра Солдатова й донесе златото на лента (18,600 т.), а с изпълнението си тя успя да разчувства освен залата, но и треньорката си Ирина Винер. Среброто взе италианката Милена Балдасари (18,550), а с бронза се окичи Линой Ашрам от Израел (18,500). Нашето момиче Боряна Калейн е шеста със 17,100 точки.

Наша дебютантка

обра суперлативите

Дебютанката в нашия отбор Боряна Калейн впечатли с грация и изящество и обра суперлавите на специалистите. „Всички питат за нея“, разкри Илиана Раева, председател на федерацията.

На последния финал – на бухалки Калейн остана шеста, но класирането й помогна за отборния сребърен медал. „Бяхме зависими една от друга – каза тя. - Беше отговорност, но не и напрежение. Още от началото бях щастлива, че ще играя на световно. Направихме всичко възможно. А сълзите в очите ми са само от радост.. Никой не е очаквал, че след толкова години ще имаме медал.“

Оценяването беше обективно, смята капитанката

Капитанката на националките Невяна Владинова обяви, че оценяването е било обективно на световното по художествена гимнастика в „Арена Армеец“. И макар че нашите момичета не успяха да стигнат до медалите на последните два уреда – бухалки и топка, тимът взе сребро в отборното.

„Аз допуснах неточности, затова нямаше как да взема по-висока оценка - допълни тя. - А формулата на успеха е да мислим, че все едно не сме играли досега, и така да излезем на килима. Горда съм, че съм част от този тим.“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт